"Slučaj Tisak" pred završetkom, 23. lipnja Kutle iznosi obranu

SVJEDOČENJEM posljednjeg svjedoka, bivšeg predsjednika Uprave tvrtke "Tisak" Chrisa Bojanovića, primaklo se kraju suđenje Miroslavu Kutli i ostalim optuženicima za gospodarske zlouporabe kojima je "Tisak" oštećen za 43 milijuna kuna.

Naime, nakon tri godine suđenja u "slučaju Tisak" na zagrebačkom Općinskom sudu, prvooptuženi Kutle će na raspravi 23. lipnja početi iznositi svoju obranu.

Svjedok Bojanović na današnjoj je raspravi iznio mišljenje kako nije bilo potrebe za stečajem "Tiska", te da, ako se izuzmu dugovi prema bankama koje je "Tisak" namjeravao restruktuirati, ostala potraživanja nisu bila ništa neobično u normalnom poslovanju.

"Imali smo plan za izvlačenje Tiska jer smo namjeravali potraživanja banaka preko akceptnih naloga pretvoriti u njihovo vlasništvo, a dug prema Tvornici duhana Rovinj i novinskim izdavačima normalno bi otplatili", rekao je.

S takvim planom, smatra Bojanović, "Tisak" bi se u potpunosti oporavio za pet godina, a tad bi, kaže, njegova tržišna vrijednost bila između milijardu i pol i dvije milijarde kuna.

Dodao je kako ne zna zašto taj plan nije realiziran.

"Čini mi se da nije bilo pretjerano velike političke volje da se to riješi, jer su banke načelno bile pristale, no veliki problem bio je i u tome što je čelni čovjek Tiska bio Kutle, što nije odgovaralo tadašnjim političkim strukturama", istaknuo je Bojanović.

Tome u prilog, dodao je, ide i izjava tadašnjeg veleposlanika SAD-a koji mu je, kako tvrdi, krajem 1990-ih rekao da Kutle mora izaći iz "Tiska" i završiti u zatvoru.

Pročitajte više