Slučaj Tomislava Merčepa: Uhićena šestorica Hrvata

NA TEMELJU informacija i materijala koje je Međunarodni kazneni sud u Haagu dostavio Državnom odvjetništvu u predmetu protiv Tomislava Merčepa, uhićena su šestorica Hrvata pripadnika bivšeg voda Vojne policije pri 76. samostalnom bataljunu Zbora narodne garde, javlja Jutarnji list.

Na Županijskom sudu u Požegi protiv njih vodi se istraga za ratni zločin iz 1991., i to zbog ubojstva šesnaestorice srpskih civila iz sela u okolici Pakraca.

Iako šestorica optuženih nisu bili pod Merčepovim zapovjedništvom, haški istražitelji tijekom istrage o zločinima koje su na području Vukovara i Pakračke Poljane počinili pripadnici rezervnog sastava MUP-a, kojemu je na čelu bio Merčep, u istrazi o ubojstvima srpskih civila u okolici Pakraca naišli su i na zločine koje su počinile i postrojbe koje nisu bile pod Merčepovim zapovjedništvom. Pripadnici voda Vojne policije pri 76. bataljunu protiv kojih se otvara istraga za ubojstvo 16 srpskih civila bila je u sastavu ZNG-a, kasnije HV-a, piše list.

Damir Kufner,  Davor Šimić,  Željko Tutić, Tomislav Poletto,  Ante Ivezić i Pavle Vancaš optuženi su za ubojstava srpskih civila u Marina Selu i Ribnjaku, odnosno na širem području Pakraca.
Prema optužnici, pripadnici voda Vojne policije kojemu su zapovijedali Kufner i Šimić, nasilno su upadali u kuće Srba koji su se našli na listi nepodobnih i pod izlikom potrage za ilegalnim oružjem lišavali ih slobode i odvodili u sabirni centar koji je bio u selu Ribnjak. 
Nakon fizičkog i psihičkog maltretiranja slijedile su likvidacije civila.

J.S.
Foto:HPS

Pročitajte više