Slučaj TT banke: Optužene kći Zvonimira Rilovića i splitska odvjetnica Slavica Čupić

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužni prijedlog protiv Rite Schmidt, kćeri Zvonimira Rilovića, vlasnika propale TT banke, te splitske odvjetnice Slavice Čupić. Tereti ih se za sklapanje štetnog ugovora i štetu u banci od 1,1 milijun kuna.

Prejeftino prodale prostor bez suglasnosti stečajnog suca

U ljeto 2000. godine Schmidt je bila v. d. predsjednice Uprave TT banke, a Čupić odvjetnica koja ju je zastupala pred Trgovačkim sudom u postupku za utvrđivanje uvjeta za otvaranje stečaja. Za četverostruko manji iznos od tržišne vrijednosti prodale su poslovni prostor od 270 kvadrata za 80.000 DEM.

Procijenjena tržišna vrijednost nekretnine iznosila je 374.000 DEM, a usto je Trgovački sud već donio mjeru zabrane raspolaganja svom imovinom banke bez prethodne suglasnosti stečajnog suca, koju optuženice nisu imale.

Tata godinama bježao od zakona, čim je osuđen zbrisao izvan Hrvatske

Rilović je prije tri godine u Splitu osuđen na dvije godine zatvora zbog prijevara u gospodarskom poslovanju. Osuđeni su i Siniša Caktaš, Robert Tafra te Feri Toth. Umirovljeni ginekolog Rilović, svojedobno voditelj klinike u Njemačkoj, 90-ih se po Hrvatskoj predstavljao kao bogati povratnik i veliki domoljub koji svojim kapitalom želi pomoći domovini. Iza njega je uglavnom ostala privatizacijska pustoš. 

Nakon godina skrivanja od zakona uhićen je na temelju međunarodne tjeralice koncem 2005. godine na Tenerifima i isporučen Hrvatskoj. Nakon objave presude pušten je na slobodu. Odmah je zbrisao u Njemačku.

Pročitajte više