Slušaju Sunce: Otkrivena metoda detekcije sunčevih pjega prije nego li izbiju na površinu

ZNANSTVENICI tvrde da su otkrili metodu uz pomoć koje mogu prepoznati aktivne regije ispod površine Sunca, i to čitav dan ili dva prije nego li eruptiraju kao sunčeve pjege.

Sunčeve pjege - privremene tamne mrlje koje se pojavljuju na sunčevim snažnim i koncentriranim magnetskim poljima - i dalje većim dijelom ostaju misterij za istraživače, ali tim astronoma je razvio nove tehnike uz pomoć kojih mogu primijetiti ove dinamične regije u unutrašnjosti Sunca, prije nego li postanu vidljive na površini.

Ova nova metoda, koja mjeri akustične valove ispod sunčeve površine, mogla bi pomoći znanstvenicima da kreiraju bolje i preciznije načine za prognozu vremena u svemiru i da na vrijeme prepoznaju potencijalno opasne solarne oluje.

"Ovo je prvi put da smo uspjeli detektirati sunčeve pjege prije nego li se pojave na površini. Vrlo je važno pratiti solarnu aktivnost i predviđati ozbiljne promjene vremena u svemira, posebno solarne oluje", kazao je za SPACE.com glavni autor studije Stathis Ilonidis, sa sveučilišta Stanford.

Pročitajte više