Službeni rezultati: Uvjerljiva pobjeda Stjepana Mesića

PREMA prvim privremenim službenim rezultatima izbora, koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo u ponoć, Stjepan Mesić je dobio 65,98 posto glasova na predsjedničkim izborima, a Jadranka Kosor 34,02 posto glasova. Tako je Stjepan Mesić osvojio drugi predsjednički mandat u trajanju od pet godina.

Rezultate predsjedničkih izbora je na konferenciji za novinare održanoj u DIP-u pročitao predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a Ivica Crnić.

Podaci su prikupljeni s 6684 biračkih mjesta ili 99,40 posto biračkih mjesta iz zemlje i inozemstva.

Stjepan Mesić dobio je 1,454,940 ili 65,98 posto glasova, a Jadranka Kosor dobila je 748,400 ili 34,02 posto glasova.

Na izbore je izašlo tek nešto više od 51 posto birača, odnosno 2,3 milijuna od ukupno 4,4 milijuna. Važećih listića je 98,41 posto, a nevažećih listića je 1,59 posto.

Prije pet godina, kad je Mesić osvojio prvi predsjednički mandat, glasalo je oko 61 posto birača, Mesić je dobio 56 posto, a njegov protukandidat Dražen Budiša 44 posto glasova. Mesić je tada, te na jučerašnjim izborima dobio približno isti broj glasova - 1,4 milijuna.

DIP, izvjestio je Crnić, nije dobio ni jedan pisani prigovor, policija je zabilježila ukupno 14, uglavnom manjih incidenata.

Od 167 biračkih mjesta za inozemstvo (u njih se ubraja i 14 birališta u Hrvatskoj za izbjeglice iz BiH i dijasporu koja se na dan izbora zatekla u Hrvatskoj) obrađeno ih je 153. Glasalo je oko 97 tisuća birača (26, 2 posto) - Jadranki Kosor pripalo je 82,5 posto glasova, a Mesiću 17,4 posto.

Obrađena su sva biračka mjesta u BiH, njih 42, a na njima je glasalo oko 63 tisuće birača, odnosno 22,5 posto od upisanih. Član DIP-a nadležan za inozemstvo Branko Hrvatin izvjestio je da je na biračkom mjestu u Kiseljaku intervenirala policija, zbog verbalnog napada na promatrača, koji je graničio s fizičkim.

Hrvatin je najavio da će se DIP sutra očitovati o slučaju novinarke Jutarnjeg lista Antonije Knežević iz Karlovca koja je glasala dva puta. Za sada je, kaže, činjenica, da je odmah po otvaranju birališta glasala u Karlovcu, a tijekom dana i u Mostaru na osnovi hrvatske putovnice i osobne iskaznice iz BiH važeće samo u staroj formi. No, prema našim neslužbenim informacijama protiv Knežević će biti podnijeta kaznena prijava.

Predsjednik DIP-a opetovano je izrazio žaljenje kad se na određenim ekscesima, odnosno slučajevima, radi slika ukupnih izbora.

"U izborima", podsjetio je," ne sudjeluje samo DIP, nego i tijela na razini županija i gradova, birački odbori, oko 40 tisuća ljudi".

"Moguće je", priznao je, "da se dogode pogreške, ali zato postoje pravni lijekovi".

"Po svim podacima predsjednički su izbori provedeni tako da se može pokazati što je volja birača", zaključio je Ivica Crnić.

19. veljače 2005. godine Mesić će prisegnuti kao hrvatski predsjednik, a iduće predsjedničke izbore možemo očekivati između 18. siječnja i 18. veljače 2010. godine.

Rezultati po županijama:

Pročitajte više