Smanjivanje broja cigareta ne smanjuje smrtnost

PUŠAČI koji žele spriječiti razvoj bolesti dišnog sustava i opasnost od smrti, morali bi posve prestati pušiti jer smanjivanje broja popušenih cigareta nije dovoljno, pokazala je studija provedena u Danskoj.

Dr. Nina S. Godtfredsen iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu i njezini kolege proučavali su uzroke smrti u približno 20 tisuća slučajeva tijekom 15 godina.

Znanstvenici su usporedili podatke o osobama koje su pušile više od 15 cigareta dnevno, a tijekom istraživanja smanjile broj popušenih cigareta najmanje za pola, s podacima o osobama koje su posve prestale pušiti i onima koje uopće nisu prestale pušiti.

Znanstvenici su pratili i zdravlje pušača koji su uvijek pušili manje od 14 cigareta dnevno.

Tijekom istraživanja nije primijećena smanjena smrtnost pušača koji su prepolovili broj popušenih cigareta. Kod osoba koje su posve prestale pušiti, opasnost od smrti uzrokovane bilo kojom bolešću smanjena je za 35 posto u usporedbi s osobama koje su nastavile pušiti više od 15 cigareta dnevno, dok je kod osoba koje su i dalje pušile manje od 14 cigareta dnevno opasnost od smrti manja za 25 posto u usporedbi sa strastvenim pušačima.

Kod osoba koje su posve prestale pušiti opasnost od smrti zbog raka pluća smanjena je za 64 posto, dok kod osoba koje su samo smanjile broj popušenih cigareta nije uočena razlika u smrtnosti od raka pluća.

Nije uočena ni razlika kod obolijevanja od bolesti dišnog sustava ili u smrtnosti zbog bolesti srca i krvožilnoga sustava usporedbom osoba koje su smanjile broj popušenih cigareta i onih koje su i dalje puno pušile.

Voditelji istraživanja naglašavaju da je to, koliko znaju, prvo istraživanje koje se bavi pitanjem utjecaja smanjivanja broja popušenih cigareta na smrtnost.

Pročitajte više