Smije li Pernar naplaćivati svoje gaže po noćnim klubovima?

Foto: Šibenik.in, Screenshot: YouTube

SLUČAJ Ivana Pernara, koji je zatražio 800 kuna honorara kako bi pokrio troškove dolaska u diskoteku Aurora, otvara pitanja: smiju li političari zarađivati honorare sa strane i je li primjereno da nastupaju po noćnim klubovima kao celebritiji?

>>Pernar tražio 800 kuna da dođe na party: "Može na račun ili na ruke. Izreklamirat ću vas"

>>Pernar objasnio zašto je tražio 800 kuna na dolazak na party u Primoštenu

U Zakonu o sprječavanju sukoba interesa navodi se da dužnosnici mogu uz naknadu obavljati druge poslove jedino ako im to dozvoli Povjerenstvo. Ivan Pernar to nije zatražio, jasno je to iz odgovora Dalije Orešković za Šibenik.in koja je rekla da nije upoznata sa slučajem te da će reagirati ako uoči prekršaj.

Pernar i Varga moraju raditi besplatno, Božinović smije zaraditi

No, Pernar zapravo i nije mogao legalno zaraditi. Naime, kada se Povjerenstvu u studenom obratio SDP-ov zastupnik Siniša Varga s pitanjem smije li zarađivati kao stomatolog odgovorili su mu da može, ali da mu se saborska plaća mora umanjiti za honorar. Drugim riječima, Varga može raditi sa strane besplatno, baš kao i Pernar, za razliku od Davora Božinovića koji smije uz svoju plaću u Vladi primati honorar kao predavač na fakultetima. Njemu se honorar neće odbijati od plaće, jer kao predstojnik premijerovog ureda nema ograničenja kakva imaju zastupnici koje propisuje Zakon o pravima i obvezama saborskih zastupnika.


Kako je Pernarova gaža propala formalnog prekršaja nije bilo, no zato je dodatno uzdrman ugled Sabora, smatra Duje Prkut iz Gonga.

"Imovinske kartice svih državnih dužnosnika sadrže rubriku "Podaci o drugim prihodima", stoga postoji jasna zakonska obveza da se takvi prihodi javno deklariraju. Javno deklariranje drugih prihoda je potrebno, u prvom redu, kako bi se odstranila mogućnost neprimjerenog utjecaja na državne dužnosnike. Trenutno imovinska kartica zastupnika Pernara nema podataka o drugim prihodima. Ponuđena „prilika“ za zaradu je dodatni udarac ugledu Hrvatskog sabora te onim zastupnicima koji pošteno i vrijedno obavljaju svoju dužnost", kazao je za Index. 

Prkut: Pernar klaunizira i banalizira svoju zastupničku dužnost


Pernar klaunizira i banalizira svoju zastupničku dužnost, istaknuo je Prkut. "Neprimjereno je i nedostojno za jednog zastupnika Hrvatskog sabora da kao "posvuduša" naplaćuje svoj dolazak na javna događanja, odnosno klupske zabave, tj. da banalizira i klaunizira svoju zastupničku dužnost.

Svi državni dužnosnici trebali bi tijekom čitavog svog mandata biti posvećeni javnoj funkciji koju obnašaju, a nikako ju koristiti kao marketinški potencijal i izvor dodatne zarade. Zastupnici nemaju radno vrijeme i u svako doba moraju biti svjesni svoje pozicije te štititi integritet institucije koje predstavljaju te povjerenje koje su im ukazali birači", rekao je Prkut.

Zastupnik kojeg se može platiti "na ruke"

Zabrinjavajuće je i što je zastupnik Pernar tražio isplatu honorara na "ruke", što nije u skladu sa zakonima, upozorio je. 

"Poticanje privatne tvrtke na isplatu honorara koje nije u skladu sa zakonskim okvirom, i to od strane zastupnika Hrvatskog sabora, može predstavljati ponašanje dužnosnika koje nije u skladu s načelima obnašanja javne dužnosti, ponajprije obvezom očuvanja vlastitog integriteta", kazao je.
 
Stoga bi ovaj incident zastupnika Živog zida mogao biti zanimljiv i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, kaže Prkut. "Ali i opomena svim zastupnicima i dužnosnicima da moraju pripaziti na svoje postupke i ponašanje jer je ugled većine institucija ionako na niskim razinama", zaključio je.

Pročitajte više