Smijenjen ruski general kojeg je napadao Kadirov

Screenshot: YouTube

RUSKI mediji, uključujući i neovisni medij Meduza, pišu da je smijenjen ruski general-pukovnik Aleksandar Lapin, koji je zapovijedao Središnjim vojnim okrugom. No službene informacije o Lapinovoj smjeni još nema.

Lapin je ovih dana zbog povlačenja u regiji Svatova bio pod kritikama čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Lapin je odgovoran za obranu područja na sjeveru Donjecke regije, gdje su se ukrajinske snage nedavno probile.

Čečenska državna radiotelevizija Grozni također je izvijestila o Lapinovoj ostavci, ne navodeći izvore. Ruski "domoljubni" Telegram kanal Siva zona objavio je da postoje izvještaji da je Lapin smijenjen s dužnosti.

Kadirov nazvao Lapina "generalom bez talenta"

Lapin je 2017. postao zapovjednik ruskog Središnjeg vojnog okruga, a njegova armija Centar, koju je vodio u Ukrajini, zauzela je regiju Luhansk.

U ljeto je ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao Lapina titulom Heroja Rusije. Lapin je odlikovan zbog zauzimanja Lisičanska, dok Kadirov navodi da on "zapravo nije bio nigdje u blizini". 

U proteklom mjesecu Kadirov je dva puta kritizirao Lapina. Početkom listopada za Lapina je rekao da je "general bez talenta" i da je "mediokritet" zbog povlačenja iz Limana u sjevernoj Donjeckoj oblasti.

Krajem mjeseca Kadirov je govorio da je Lapin dopustio ukrajinskim snagama proboj do jednog dijela fronte.

Pročitajte više