Smijenjen šef Kineske meteorološke službe

Foto: KSVI TV

ŠEF kineske meteorološke službe razriješen je dužnosti, objavili su kineski državni mediji nakon što je kineski balon letio iznad SAD-a. Kina tvrdi da je balon bio meteorološki, dok su Amerikanci uvjereni da je korišten za špijunažu.

Državna novinska agencija Xinhua objavila je ovu vijest nakon što je visoki dužnosnik američke obrane u četvrtak rekao da SAD prati kineski balon koji je tada letio nad zemljom.

Zhuang Guotai je do petka bio šef Kineske meteorološke službe, no njegov odlazak s te dužnosti nije bio neočekivan. Krajem siječnja Zhuang je izabran za čelnika Narodnog političkog savjetodavnog odbora zapadne provincije Gansu, pokrajinskog političkog savjetodavnog tijela, prenosi CNN.

Američki vojni avioni oborili su kineski balon nad Atlantskim oceanom u blizini istočne obale SAD-a, potvrdio je jučer ministar obrane Lloyd Austin.

Operacijom je okončana izuzetna drama u američkoj javnosti koja je izazvala diplomatski sukob između Washingtona i Pekinga. 

Američki dužnosnik: Bila su tri slučaja takvog balona za vrijeme Trumpova mandata

Visoki dužnosnik američke obrane rekao je CNN-u da su tijekom Trumpove administracije bila tri slučaja kineskih balona koji su nakratko prošli iznad SAD-a.

"Nadzorni baloni Narodne Republike Kine nakratko su prošli kroz kontinentalne dijelove SAD-a najmanje tri puta tijekom prethodne administracije i jednom, za što znamo, na početku Bidenova mandata, ali nikada u ovom vremenskom razdoblju", rekao je.

Mark Esper, bivši ministar obrane za vrijeme Trumpova mandata, rekao je CNN-u da je bio iznenađen izjavom Pentagona da su se slični incidenti događali za vrijeme Trumpova mandata.

"Ne sjećam se da je itko ikada ušao u moj ured ili pročitao bilo što o tome da su Kinezi imali nadzorni balon iznad SAD-a", rekao je Esper dodavši da se toga sigurno ne sjeća.

Esper je bio ministar obrane od ljeta 2019. do jeseni 2020. 

Pročitajte više