Smijenjena Hloverka Novak Srzić: O čemu će Index sada pisati?

HLOVERKA NOVAK SRZIĆ na sjednicu Programskog vijeća stigla je s osmijehom na licu. Nisu tome zasmetali ni malobrojni prosvjednici među kojima su Ankica Lepej i Darko Petričić te automobil s transparentima "Posljednji pozdrav kraljici Hlo", "Hloverka Go Home" koji se nalaze ispred zgrade HRT-a na Prisavlju.

U 10 sati započela je sjednica Programskog vijeća na kojoj se odlučivalo o smjeni Novak Srzić. Četiri sata kasnije devet članova Vijeća glasalo je za njenu smjenu, a jedan član bio je protiv. Za v.d. glavnog urednika Informativnog programa izabran je sa sedam glasova za Renato Kunić, trenutno na poziciji urednika u redakciji unutarnje politike. Na samom kraju sjednice, predsjednik Programskog vijeća Zvonko Milas je zahvalio Hloverki "jer se držala muški i korektno", te napomenuo kako time ne misli ništa seksistički.

Hloverka za Index: Ja sam vam dizala čitanost

"O čemu ćete vi sada pisati kad ja odem?", upitala nas je Hloverka Novak Srzić netom prije nego ju je Programsko vijeće odlučilo razriješiti dužnosti glavne urednice Informativnog programa, te dodala: "Pa ja sam vam dizala broj klikova i čitanost portala".

Bivša urednica HTV-ove informative osvrnula se i na gostovanje Indexovog komentatora Tomislava Klauškog u emisiji Aleksandra Stankovića. "Klauški nije bio prigodan gost za tu emisiju, trebao je gostovati Zoran Milanović, on bi bio senzacionalan kod Stankovića. Klauški je bio dosadan, to je bila dosadna emisija", rekla je Hloverka, a na našu konstataciju da mu možda nisu postavljena prava pitanja odgovorila je kako "Klauški nije za televizijski format jer mu pisanje ide puno bolje".

Hloverku Novak Srzić upitali smo i kako se osjeća nakon što je smijenjena s mjesta glavne urednice, te koji su joj daljnji planovi. "Osjećam se super, osjećam olakšanje. A plan mi je da večeras idem tamo gdje sam i bila, a to je 'Otvoreno'", kaže Novak Srzić.

Hloverka dala mandat na raspolaganje

Oko 13 sati Hloverka Novak Srzić stavila je mandat na raspolaganje nakon čega su se članovi Vijeća povukli kako bi sami raspravili o tome. Šest glasova je potrebno za razrješenje. Hloverka je kratko komentirala kako traženje njene smjene nije pravno utemeljeno, no da ona ne želi dalje prolongirati polemiku oko toga te da je zato odlučila dati mandat na raspolaganje. 

Nakon kratkog sastanka Ravnateljstvo je Programskom vijeću predložilo da Hloverku razriješi dužnosti. Dodaju kako podupiru stavljanje mandata na raspolaganje te da je to njen moralni čin. U njenu obrana stala je Anja Šovagović Despot, ali Hloverki je, čini se, dosta svega. "Daj me više razriješite molim vas"  doviknula je.

"HRT bi prekršio Zakon o javnoj nabavi da je krenuo u realizaciju izlaznih anketa"

Hloverka je u prvom dijelu sjednice komentirala nedavne gafove na Televiziji. Komentirajući krađu izlaznih anketa rekla je kako je HRT bio u pregovorima s komercijalnim televizijama za potpisivanje ugovora za rezultate izlaznih anketa. "Međutim mi smo dobili direktivu iz DIP-a da se izlazne ankete neće tolerirati. Nakon toga DIP je ipak pristao na lobiranja komercijalnih televizija te je dvadesetak dana prije izbora odlučio da su izlazne ankete dozvoljene. Da se HRT tada odlučio na to prekršio bi Zakon o javnoj nabavi." - rekla je Hloverka dodajući kako su bili jako nesretni što ih nisu imali.

"Šprajca sam prijavila Povjerenstvu da novom uredniku olakšam posao"

Komentirala je i razloge zbog kojih je Šprajca i Stankovića prijavila Etičkom povjerenstvu. Vezano za gostovanje Milanovića u Dnevniku rekla je "kako se radi o formatu koji je već godinama na HRT-u, za kojeg je predviđeno gostovanje od 3-4 minute". Šprajca je prijavila jer smatra da je nedopustivo da se Dnevnik produžuje. Rekla je kako je nekoliko dana ranije Togonal u Otvoreno zvao Zorana Milanovića, koji bi bio jedini gost u studiju, a upravo iz razloga što je uredništvo smatralo da je Milanović osoba tjedna i Stankoviću je sugerirala da ga pozove u "Nedjeljom u dva". Naglasila je kako nije Šprajca prijavila Etičkom povjerenstvu zbog pritisaka politike. "Ja sam prijatelja Šprajca prijavila etičkom povjerenstvu zbog budućeg urednika da mu olakšam posao. Ja ću svojim likom i djelom pomoći da se neke stvari na HRT-u nakon mene dovedu u red", kazala je.

Tjedni gafova iza Informativnog programa

Proteklih tjedana Informativni program HTV-a obilježili su brojni gafovi, slučajni, ali i namjerni za koje je kao glavna urednica odgovorna Hloverka Novak Srzić - od krađe anketa RTL-u i Novoj TV do nestajanja tona u Vijestima te isticanja stranačkih obilježja u glavnom Dnevniku, kao i optuživanja s obje strane tko je kriv za skandale na Prisavlju.

Pročitajte više