Smota folklora u Đakovu počinje 4. srpnja

OVOGODIŠNJA 37. smotra folklora "Đakovački vezovi", čiji je pokrovitelj Vlada Republike Hrvatske, svečano će biti otvorena u petak, 4. srpnja, scenskom slikom ispred đakovačke katedrale, a zatvorena u nedjelju navečer, 6. srpnja, izborom najljepše narodne nošnje na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku.

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Đakova i predsjednik Smotre folklora "Đakovački vezovi" Zoran Vinković rekao je da je ove godine središnja priredba "Đakovačkih vezova" svečani mimohod središnjim ulicama grada koji će biti održan u nedjelju, 6. srpnja, a u kojem će prodefilirati 45 folklornih skupina iz zemlje i inozemstva s pet tisuća sudionika, kao i 25 okićenih svatovskih zaprega.

Prva prateća vezovska priredba - trnavačka Bonavita održana je još 21. i 22. lipnja, od kada se u Đakovu svakodnevno nižu brojne folklorne, zabavne, kulturne, gastronomske i sportske priredbe ovogodišnjih Đakovačkih vezova.

Za potrebe pratećih priredaba grad Đakovo i ove je godine na prostoru iza župne crkve Svih svetih postavio veliki vezovski šator u kojem se odvija najveći dio programa, poglavito onog folklornog i gastronomskog.

Po riječima gradonačelnika Vinkovića, dolazak na ovogodišnje vezove najavile su i brojne inozemne folklorne skupine - iz Češke, Makedonije, Belgije, Mađarske, SAD-a, Kanade, a po prvi put i iz Indije.

(Hina) sž vkn



Pročitajte više