"Smrt" britanskih pubova: Zbog recesije 52 manje svakog tjedna

OD POČETKA godine svakog se tjedna u Velikoj Britaniji zatvore 52 puba, što je za trećinu više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Kako prenosi BBC, podaci su to britanskog udruženja piva i pubova.

Kako stoji u izvještaju udruženja, lokalni pubovi su postali najranjivije "žrtve" ekonomske krize, puno "osjetljivije" od objekata za prehranu. U izvještaju stoji i da se tjedno u toj zemlji otvaraju dva puba ili kavane.

"Pubovi su međusobno različiti, ali ako ste, nažalost, takozvani društveni pub ne možete se pretvoriti u trendovski gradski bar", objasnio je glasnogovornik udruženja, dodajući da je recesija glavni krivac za novonastalu situaciju. Kako kaže, manje ljudi izlazi van, pa ih manje i troši novac u barovima i pubovima, neovisno o tome gdje se nalazili.

Važni za turizam

Zabrinuti nastalom situacijom, dvoje je ministara, Greg Mulholland i Lynne Jones, u utorak iznijelo prijedlog podrške lokalnim pubovima, izuzetno važnim za britanski turizam. Dodali su i da je ovo najbrža stopa zatvaranje pubova od 1990. godine.

Prošle je godine u Velikoj Britaniji zatvoreno 2.377 pubova, tako da ih trenutno ima 53.466. Zbog zatvaranja ovih poznatih britanskih okupljališta bez posla je ostalo 24 tisuće ljudi.

Pročitajte više