Smrtnost od SARS-a oko 20 posto

STOPA smrtnosti od atipične upale pluća (SARS) je oko 20 posto i viša je od ranijih procjena Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavili su u srijedu znanstvenici sa Imperial College u Londonu.


WHO je ranije objavio da stopa smrtnosti od SARS-a iznosi oko pet posto.


Profesori Christl Donnelly i Roy Anderson pojašnjavaju da osobe starije od 60 godina češće podliježu smrtonosnom virusu, sa stopom smrtnosti većom od 40 posto, dok mlađi ljudi umiru po stopi nižoj od 15 posto.

Autori studije ističu da je skraćenje vremena od pojave simptoma do odlaska u bolničku karantenu najvažnija javnozdravstvena mjera za sprečavanje širenja SARS-a.

Znanstvenici iz Londona i Hong Konga proučili su 1.425 oboljelih u Hong Kongu do 38. ožujka. Utvrdili su da su, nakon početne faze eksponencijalnog rasta broja oboljelih, javnozdravstvene mjere dovele do pada broja oboljelih ispod 20 novih slučajeva dnevno.

Među tim su mjerama rana dojava, praćenje kontakata oboljelih i ograničavanje putovanja.

Prosječno razdoblje inkubacije virusa je 6.4 dana, a vrijeme od pojave simptoma do hospitalizacije varira od tri do pet dana. Ti su intervali bili dulji na početku epidemije, kažu znanstvenici.

"Iako studija pokazuje da je smrtnost veća nego što se mislilo, znamo da su javnozdravstvene mjere bile uspješne u ograničenju širenja bolesti", rekao je Donelly.

Prije tjedan dana drugo je istraživanje pokazalo da su djeca manje od odraslih izložena riziku oboljenja od SARS-a.

Analizom podataka o oboljelima u Hong Kongu do 25. travnja, utvrđeno je da dosad nije umrlo nijedno dijete u predteenagerskoj dobi. Kod njih su uočeni samo blaži simptomi bolesti, poput kašlja i "punog nosa" i nijedno nije imalo groznicu ili bol u mišićima.

(Hina) bcav bcav

Pročitajte više