Smrtonosne "crne udovice" preplavile Istru

ODLAGALIŠTE pepela u Termoelektrani Plomin jedno je od mjesta gdje se razmnožilo stotine zloglasnih paukova "crnih udovica" čiji je ubod smrtonosan.

"Radili smo svoj uobičajeni posao kad je moj prijatelj primijetio jednog pauka. Približivši se, vidjeli smo da je riječ o crnoj udovici. Nakon jedne, odmah je došla i druga, pa treća i četvrta, sve dok nismo vidjeli da je cijelo odlagalište, koje je inače prekriveno zemljom, krcato njihovim gnijezdima. Mnogo ih je bilo i kraj upravljačke kućice. Stavili smo jednu udovicu u bocu i odnijeli je šefu zaštite na radu, koji ju je pokazao direktoru, da bi na kraju pozvali Zavod za javno zdravstvo iz Pule, gdje su nam rekli da ne mogu doći jer pada kiša, a mi smo i dalje morali raditi i riskirati!" - izjavio je djelatnik TE Plomin, čiju izjavu prenosi Novi list.

Radnik elektrane je nezadovoljan zbog toga što se već tjedan dana nitko nije oglasio na njihovu prijavu o najezdi smrtonosnih pauka. On sumnja da su čahure s crnim udovicama stigle u TE Plomin zajedno sa zemljom kojom se zasipa pepeo.

"Na deponij dolaze utovarivači, a koristimo i pokretne trake za transport do elektrane. Zamislite da se zajedno s kamionom ukrcaju i crne udovice i da se prošire do glavnog postrojenja i dalje po Labinšćini." - konsternirano se pita djelatnik elektrane.

Da su se paukovi proširili po Istri, potvrđuje i Nedjeljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo u Puli: "U posljednje vrijeme dobivamo jako puno dojava, što znači da je ove godine zaista došlo do rasta brojnosti crnih udovica. Tome su pogodovali vremenski uvjeti tijekom zime, kao i obilje hrane, budući da ove godine ima jako puno skakavaca, koji su im omiljeni zalogaj. Preporučamo povećani oprez na mjestima gdje su moguća staništa crnih udovica. Napominjem da smo ih dosad uočili u Krmedu, Čabrunićima, Pomeru, Peroju, Vodnjanu, Plominu i Kanfanaru."

"Ubod kod mladih i zdravih osoba nije smrtonosan, ali može izazvati komplikacije kod kroničnih bolesnika i starijih osoba." - dodao je Landeka i potvrdio da seruma, zasad, ima dovoljno.

Pročitajte više