SMS-ovi o trgovini djecom u Acehu bili su lažni

PORUKE putem mobilnih telefona u kojima su se na prodaju nudila siročad iz indonezijske pokrajine Aceh koju su opustošili tsunamiji, bile su lažne, priopćila je u četvrtak malezijska policija.

Na temelju istrage malezijska je policija, kako je rekao zamjenik načelnika policije Musa Hassan, zaključila da su "poruke bile loša šala", rekao je zamjenik načelnika policije Musa Hassan.

Dodao je da se istraga nastavlja i pozvao javnost da zanemari poruke.

UNICEF je u utorak upozorio da krijumčari žele iskoristiti nered nastao nakon tsunamija 26. prosinca u Acehu, gdje je 35.000 djece ostalo siročad, bez krova nad glavom ili su odvojeni od roditelja. Malezija je zabranila posvajanje djece zbog straha od krijumčarenja u Acehu.

UN je primio izvješća o ljudima koji se lažno predstavljaju kao udomitelji i djeci koja se šalju brodovima iz Indonezije u Maleziju na prodaju. Djelatnici UNICEF-a alarmirani su kada je kolega u Kuala Lumpuru primio poruku na mobitelu u kojoj su se na prodaju nudila djeca po željama kupca, rekao je glasnogovornik UNICEF-a John Budd.

"Tri stotine siročadi u dobi od tri do deset godina iz Aceha za usvajanje. Sve papiri bit će sređeni. Besplatno. Molim navedite dob i spol željenog djeteta", stajalo je u spomenutoj poruci.

Malezija je zabranila usvajanja djece zbog straha od trgovine djecom iz Aceha.

Foto: FAH

Pročitajte više