Snažan potres opet pogodio Italiju, upravo je objavljeno da nema žrtava

Foto: EMSC, Index, Hina

POTRES je opet pogodio središnji dio Italije. Prema EMSC-u potres koji je jutros pogodio Italiju bio je 6,6 stupnjeva po Richteru. Corriere piše da je 7.1, a to je objavila američka geološka služba USGS koja je kasnije prepravila taj podatak. Potres je izazvao paniku zbog toga što je dugo trajao i masovni izlazak stanovnika na ulice, a dio telefonskih linija je u prekidu, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Nema žrtava, objavljeno je oko 10 sati.

Nekoliko je osoba ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u nedjelju ujutro pogodio središnju Italiju, a za sada nema saznanja da je netko izgubio život, objavila je talijanska civilna zaštita u Rimu. "U ovom trenutku nema vijesti o žrtvama", kazao je zapovjednik talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio na konferenciji za novinare. "Nekoliko je ozlijeđenih" od kojih jedna teže, rekao je dodajući da su mnoge ceste zatvorene. RAI je prenio da su tri osobe spašene iz ruševina u gradu Ussiti.

Osjetio se i u Hrvatskoj.  "Danas, 30. listopada 2016. u 7 sati i 40 minuta (SEV) dogodio se jak potres s epicentrom u središnjoj Italiji. Potres je imao magnitudu M=6.5 prema Richteru, a osim u Italiji osjetio se i u većem dijelu Hrvatske, poglavito u obalnom dijelu zemlje i na višim katovima zgrada. U priobalju se osjetio intenzitetom IV (četiri), a u kontinentalnom dijelu zemlje intenzitetom III (tri) stupnja MCS ljestvice. Ovaj potres je nastavak pojačane seizmičke aktivnosti koja je započela u kolovozu ove godine u području Amatrice-Norcia.", izvijestila je jutros i Seizmološka služba RH.
 

 

Potres se osjetio i na sjeveru i jugu Italije te u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara a epicentar potresa je 68 kilometara jugoistočno od Perugije, odnosno između Perugije i Macerate u mjestu Norcie /Nursije).

Talijanska novinska agencija navodi da još nema podataka o stradalima i šteti.

U pokrajinama Umbrija i Marke oštećeno je niz zgrada, objavila je služba talijanske civilne zaštite koja traga za eventualno stradalima.

U Nursiji je oštećena i gradska vijećnica. Televizijske snimke prikazale su svećenike kako mole ispred kipa svetog Benedikta ispred oštećene bazilike.

Potres se osjetio na sjeveru Italije sve do Bolzana, na granici s Austrijom te na krajnjem jugu u regiji Pugliji, kao i u glavnom gradu Rimu a stanovnici ga opisuju kao posebno neugodnog zbog toga što je dugo trajao.

Potresom su uz Nursiju, najviše pogođena mjesta Castelsantagelo, Preci i Visso, prema talijanskoj novinskoj agenciji.

Italija se ne staje tresti

Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da je u nedjelju nakon potresa jakosti 6,5 koji je pogodio središnju Italiju zabilježen niz podrhtavanja tla.

Nakon potresa u 7,40 sati seizmografi su u sljedećih 30-ak minuta zabilježili još nekoliko potresa u središnjoj Italiji jakosti od 3,5 do 4,8 na dubini od 10 do 13 kilometara. 
 

 

Uskoro opširnije

Pročitajte više