Snažan potres pogodio Honduras: Ljudi mislili da je tsunami i bježali iz svojih kuća

SNAŽAN potres sa magnitudom 7,1 stupanj zatresao je more ispred obala Hondurasa, izvijestili su američki seizmolozi.

Američki Nacionalni centar za praćenje vremena objavio je kako promatra tu srednjeameričku zemlju, a pod posebnim nadzorom su i Belize te Guatemala. Još nema izvještaja o štetama ili ozlijeđenim osobama, piše CNN.

Popularno ljetovalište za turiste dubljeg džepa

Epicentar potresa bio je oko 43 kilometra udaljeno od otoka Roatana. Prva mjerenja američkih seizmologa pokazala su kako je potres jačine 7,4 stupnja. Podrhtavanje zemlje se osjetilo čak i u meksičkom Cancunu. Roatan je popularan karipski otok na koji turisti dolaze zbog ronjenja te gledanja defina. Otok je omeđen sa drugim po veličini koraljnim grebenom na svijetu.

Popularan je među turistima dubljeg džepa, a specifičan je po prekrasnim plažama s bijelim pijeskom i čistim morem. "Cijela kuća se počela tresti još dok sam spavala", rekla je radnica iz hotela u Roatanu te dodala kako su tanjuri i čaše popadali po podu. Ona i njezina 19-godišnja kćerka su se uspaničile i počele spremati putovnice, lijekove, vodu u bocama, hranu, svjetiljku i baterije za slučaj evakuacije.

Još nepoznato koliko ima oštećenih zgrada i ozlijeđenih ljudi

One su odlučile ostati u kući, iako su mnogi stanovnici izašli na ulice. Televizijska postaja iz Hondurasa Channel 8 izvijestila je kako su oštećene neke zgrade te da ima i ozlijeđenih ljudi. Službeno te podatke još nitko nije potvrdio.

Vladina Agencija za krizne situacije savjetuje ljudima da ostanu van svojih kuća te  sa sobom uzmu važnu podatke, hranu i vodu. Turistkinja Carol Frazier koja svoj odmor provodi na Roatanu izjavila je kako se u trenutku potresa isključila struja te  se voda prelila preko granice bazena. "Sve se treslo. Televizor je pao na pod", rekla je Frazier te dodala je prvo pomislila na tsunami i pobjegla na otvoreno.
.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više