Snažan potres pogodio Jakartu

SNAŽAN potres jačine 7,5 stupnjeva po Richteru pogodio je danas glavni grad Indonezije, objavio je AP. Potres s epicentrom pod morem oko otoka Jave, snažno je uzdrmao visoke zgrade i istjerao uspaničene stanovnike na ulice. Nema dojava o mogućoj materijalnoj šteti, a geofizičari procjenjuju kako je mogućnost za pojavu tsunamija relativno mala.

Središte potresa bilo je stotinjak kilometara od Jakarte na dubini od približno 300 kilometara, priopćili su iz Američkog geološkog zavoda, a neki mediji javljaju kako se potres mogao osjetiti na području od Sumatre na zapadu do Balija na istoku. Stanovnici Jakarte svjedoče o strašnom podrhtavanju tla i visokih zgrada, te izlijevanju vode iz mnogobrojnih bazena.

"Rizik od tsunamija je malen, zbog velike dubine na kojoj je potres nastao", izjavio je Robert Cessaro iz Pacifičkog centra za upozorenje na tsunami, smještenog na Havajima. Cessaro je dodao kako niti jedan od instrumenata nije zabilježio mogućnost pojave tsunamija, iako, kako je naglasio nije bilo instrumenata u neposrednoj blizini potresa.

Zadnji katastrofalni potres koji je pogodio otok Sumatru 2004. godine, te odnio 131 tisuću života, bio je smješten na dubini od samo 30 kilometara, prema podacima Američkog geološkog zavoda. Indonezija je najveći svjetski arhipelag i područje koje je često pogođeno potresima, zbog činjenice da je smještena na tzv. pacifičkom vatrenom prstenu.

Ma.N.

Pročitajte više