Snažan rast zaposlenosti potaknuo kupovine dolara

SNAŽAN rast broja novih radnih mjesta u SAD-u te oklijevanje Kine da dopusti aprecijaciju juana potaknuli su prošloga tjedna kupovine američkog dolara ojačavši njegov tečaj prema najvažnijim međunarodnim valutama.

Tečaj dolara tako je porastao 0,4 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2814 dolara. U odnosu na jen poskupio je 0,3 posto, pa stoji 105 jena. Britanska funta i švicarski franak, pak, pojeftinili su oko jedan posto. Tako funta košta 1,89 dolara. Istodobno, dolar iznosi 1,2068 franaka.

Broj novih radnih mjesta otvorenih u SAD-u tijekom travnja dosegnuo je 274.000, uvelike premašivši očekivanja tržišta koja su se kretala oko 100.000. To je pojačalo povjerenje ulagača u američko gospodarstvo te oslabilo argument da ono usporava rast, rezultiravši kupovinama američke valute krajem tjedna. "Tečaj dolara oklijevao je jačati prije izvješća o zaposlenosti, a snažni pokazatelj trebao bi mu u idućih nekoliko dana osigurati snažan poticaj", smatra valutni strateg Calyona, Mitul Kotecha.

Ranije tijekom tjedna američka središnja banka povisila je ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova na tri posto, osmi put zaredom, no priopćila je i da su dugoročna inflatorna očekivanja ograničena što je oslabilo očekivanja tržišta da bi ubuduće mogla agresivnije zaoštravati monetarnu politiku. Kako više kamatne stope znače veću atraktivnost inozemnog ulaganja u američku imovinu, bez novog poticaja za kupovinama dolara iz Feda ulagači su početkom tjedna prodavali svoje portfelje u američkoj valuti

Britanska funta bila je pod pritiskom nakon objave podatka o usporavanju na tržištu nekretnina te nakon što je Tony Blair dobio treći mandat na mjestu premijera no sa mnogo tanjom većinom nego drugoga puta.

U međuvremenu, službeni Peking smiruje glasine o aprecijaciji juana. Zamjenik kineskog ministra financija Li Young izjavio je u petak da ne smatra pritisak za aprecijacijom juana velikim te da vjeruje da on potječe od domaćih a ne inozemnih faktora. On je zatražio od valutnih špekulatora da budu strpljivi u pogledu reforme juana. Analitičari, pak, ističu kako je oklijevanje Kine da dopusti špekulatorima ostvarivanje profita od promjena valutnih tečajeva dobro poznato pa mnogi savjetuju svoje klijente da zasad kupuju azijske valute.

Tvrde da bi omogućavanje da se juanom, koji je sada čvrsto fiksiran za dolar, trguje u fleksibilnijem rasponu potaknulo uzlet azijskih valuta te spustilo tečaj dolara. "Izjave iz Kine mogle bi ograničiti špekulacije o aprecijaciji juana no mislim da će ulagači čekati po idućega tjedna prije nego počnu zauzimati pozicije na tržištu", smatra Paul Robson, valutni strateg RBS Financial Marketsa.

Inače, europska središnja banka u ponedjeljak je odredila raspon u kojem se mogu kretati valute Malte, Cipra i Latvije, koje su tijekom pretprošloga vikenda pristupile europskom mehanizmu valutnih tečajeva ERM-2. Ciparskom funtom može se trgovati u rasponu od 0,673065 do 0,497483 za euro; latvijskim latom između 0,808225 i 0,597383 lata za euro, te malteškom lirom od 0,493695 do 0,364905 lira za euro.


Pročitajte više