Snažni potres pomakao Novi Zeland

SJEVERNI dio Novoga Zelanda se, uslijed jakoga potresa koji je prošli tjedan pogodio otok, približio istočnoj australskoj obali, tvrde znanstvenici. Magnituda potresa od 7,8 stupnjeva po Richteru kojoj je epicentar bio u oceanu u regiji Fiordland, promijenila je oblik Sjevernoga Otoka i za 30 centimetara ga približila Australiji, rekao je seizmolog Ken Gledhill, prenosi Associated Press. "Otok su pomakle sile koje je potres izazvao", rekao je Gledhill.

"Ukratko, približili smo se Australiji. Zemlja je stalno pod utjecajem geografskih promjena zbog prirode tla na kojem se nalazi. Ovaj put se u nekoliko trenutaka dogodilo ono što inače traje nekoliko stotina godina."

Snažni potres bez šteta

Potres koji je prošle srijede pogodio Novi Zeland bio je najveći ove godine na zemlji, a i najveći na Novom Zelandu u posljednjih 80 godina. Nikakva velika šteta nije prouzročena u rijetko naseljenom kraju na zapadnoj obali Sjevernog Otoka. Potres ove jačine bi, prema znanstvenicima, bilo gdje drugdje na svijetu prouzročio ogromne štete i ljudske žrtve, ali radi prirode tla, na Novom Zelandu je on prouzročio samo "pomicanje krhkih stijena između dviju tektonskih ploča".

Iz seizmološkoga instituta su pojasnili da su se stijene samo zanjihale, a ne i poskočile što je izazvalo niskofrekvencijsko valjanje, a ne ono visokih frekvencija koje izaziva veća oštećenja na površini.

Pročitajte više