Snažni potres zatresao Tajvan: Glavni grad ostao bez struje, najmanje dvanaest ozlijeđenih

NOĆAS nešto iza jedan sat po našem vremenu zatresao se i Tajvan. Potres je bio jačine 6,4 stupnja po Richteru, a epicentar je bio u planinskoj regiji oko 70 kilometara od grada Kaohsiunga u južnom dijelu države koji je od glavnog grada udaljen oko 400 kilometara. Taj dio Tajvana još uvijek se oporavlja od tajfuna Morakot koji je kolovozu prošle godine ubio stotine ljudi. Potres je bio na dubini od oko 5 kilometara. Nakon prvog potresa osjetilo se još najmanje 15 podrhtavanja tla od kojih je najjače bilo jačine 4,8 stupnjeva po Richteru. Direktor lokalne seizmološke službe Kuo Kai-wen izjavio je kako potres nije povezan s potresom u Čileu.


Prema prvim informacijama, nema podataka o poginulima, a najmanje dvanaestero ljudi je ozlijeđeno. Nakon potresa došlo je do požara na nekoliko objekata, a najgore je u tvornici tekstila u gradu Tainanu. Glavni grad Taipei ostao je bez struje, u Kaohsiungu ne vozi podzemna, a neki dijelovi Tajvana ostali su i bez telefonskih linija. Neke kuće su se urušile, dok su na nekima popucali zidovi.

Najjači potres u više od sto godina

U četvrtom najvećem tajvanskom gradu, Tainanu, ubrzo nakon potresa zapalila se jedna  tekstilna tvornica, a taj grad su, kao i Taipei, pogodili nestanci struje. Telefoni u mnogim dijelovima zemlje ne rade najbolje.

Kuo Kai-wen, ravnatelj tajvanskog Seizmološkog centra državne meteorološke službe, rekao je da potres nije geološki povezan s potresom koji je prije nekoliko dana pogodio Čile. Ipak, snaga potresa neuobičajena je za tajvansko područje i ovo je najjači potres koji je južnu regiju Tajvana pogodio u više od sto godina.

Grad Jiashian, blizu kojega je bio epicentar potresa, posebno je snažno pogođen prošlogodišnjim tajfunom, a neka od privremenih prihvatilišta sagrađena za žrtve tajfuna srušila su se. Ministarstvo obrane reklo je da su u područje oko epicentra poslani vojnici, koji će procijeniti štetu.

Stanovnici u strahu

Glasnogovornik predsjednika Ma Ying-jeoua rekao je da su vlasti dobile nalog da pomno prate razvoj situacije i poduzmu korake za rješavanje problema koji mogu nastati. Ma je prošle godine bio žestoko kritiziran zbog sporog reagiranja na tajfun.

"Činilo se kao da će se zgrada srušiti. Pokušao sam izaći, ali noge su mi se od straha ukočile. Djeca su vrištala dok su izlazila iz učionica", prenosi BBC izjavu jednog lokalnog profesora iz sela koje je u blizini epicentra. "Treslo se 30-ak sekundi, više nego što smo očekivali. Nismo znali bismo li bježali u sklonište ili ne. Ali bolnica je sagrađena tako da je otporna na potrese do 7 stupnjeva jačine", prenosi CNN izjavu kirurga iz bolnice u Taipeiju.

Posljednji jaki potres, jačine 7,6 stupnjeva po Richteru, pogodio je Tajvan 1999. godine, pri čemu je poginulo 2.300 ljudi. Istu regiju koja je potresom pogođena danas, pogodio je potres jačine 6,4 stupnja i u prosincu 2009. godine, a u prosincu 2006. godine u samo osam minuta Tajvan su pogodila dva jaka potresa, prvi je bio jačine 7,1 stupanj, a drugi 6,9 stupnjeva po Richteru.

Najjači potres koji je ikada pogodio otok dogodio se 1920. godine, a bio je jačine 8 stupnjeva, no epicentar je bio u nenaseljenom području i na velikoj dubini pa nije bilo većeg broja žrtava. Najviše žrtava bilo je u dva potresa koja su se dogodila 1935. godine u razmaku od nekoliko mjeseci. U prvom koji je bio jačine 7,1 stupanj poginulo je više od 3.200 ljudi, a u drugom jačine 6,5 stupnjeva poginulo je više od 2.700 ljudi.

Pročitajte više