SNIJEG U HRVATSKOJ

Snijeg diljem zemlje: U Gospiću pola metra, ima ga i u Zagrebu

Snijeg u Zagrebu Foto: Čitatelj Indexa

ZIMA je konačno stigla u cijelu zemlju. Snijeg je jučer i noćas napadao i u Zagrebu, gdje ga prema podacima DHMZ-a od jutros u sedam sati ima 10-ak centimetara.

Iz Zagrebačkog holdinga kažu kako je zbog vremenskih uvjeta potreban dodatan oprez svih sudionika u prometu. "Sve ekipe Zimske službe djeluju prema potrebi, a prometnice se čiste prema prioritetima. Tramvajske linije prometuju redovito. Autobusne linije 216, 220 i 226 prometuju s odstupanjem od voznog reda", objavljeno je na njihovim stranicama.

> Vlastite snimke i fotke snijega šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

U Gorskom kotaru i Lici ima ga ponegdje i pola metra! Na Plitvičkim jezerima je visina snijega 40 centimetara, dok je u Gospiću 48 centimetara. U Ogulinu je visina snijega 26 centimetara.

U Slavoniji, Zagorju i Međimurju napadalo je od 5 do 20 centimetara snijega.

Pretežno oblačno je jutros diljem zemlje, a ponegdje još pada snijeg.

Snijega će biti i danas

Pretežno oblačno uz povremenu oborinu, osobito u zapadnim krajevima, bit će i tijekom dana.

Na kopnu će većinom padati snijeg. Na Jadranu kiša, na jugu lokalno i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a na sjeveru i susnježica i snijeg. Sunčana razdoblja moguća su uglavnom poslijepodne na istoku i jugu. Vjetar na kopnu većinom slab. Na sjevernom Jadranu jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, koja će tijekom dana prolazno oslabjeti. U Dalmaciji će umjeren do jak jugozapadnjak okrenuti na istočnjak i jugo. Najviša temperatura od -3 do 3, na srednjem i južnom Jadranu uglavnom od 5 do 10 °C, a na sjevernom malo niža.

Autoceste otvorene

HAK javlja kako su autoceste otvorene za sav promet.

Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji i središnjoj Hrvatskoj. Moguća je poledica. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru i središnjoj Hrvatskoj, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Zagorje-Vaganac-Udbina-Gračac-Knin te staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Kikovice (DC3). U priobalju puše jak vjetar, povremeno s olujnim udarima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje. HAK podsjeća vozače ostalih teretnih vozila da na području pojedinih policijskih postaja prometna policija može i njih isključivati iz prometa, ovisno o trenutnim meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni. Sve sudionike u prometu mole za razumijevanje, kao i da poštuju upute prometne policije.

Pročitajte više