Snijeg opet paralizirao Hrvatsku, a najgore tek slijedi

HRVATSKU je noćas ponovno okovao snijeg koji će padati i cijeli dan danas, a nastavit će se i u noći na četvrtak.

Hrvatski autoklub izvještava kako snijeg ometa promet u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji dok su u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri kolnici mokri i skliski od kiše. Vozače upozoravaju da zbog poledice voze opreznije te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Bura zatvara prometnice uz obalu

Zbog snažnih udara bure, od 15.20 sati, dionica autoceste A1 između čvorova Maslenica i Sv. Rok otvorena je samo za osobna vozila. Snijeg otežava promet u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, dok su u ostatku zemlje prometnice mokre i skliske od kiše.

Na snazi je zabrana prometovanja za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (l. skupina) Krčkim mostom i Jadranskom magistralom između Bakra i Senja. Dionicom od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana vrijedi za sve kategorije vozila. Autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice u smjeru Rijeke zabrana prometa vrijedi za vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp-prikolicama. Na dionici autoceste A1 između Svetog Roka i Maslenice vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h.

U Zagrebu 12 centimetara snijega

Savjetuje se da po poledici i snježnom kolniku vozači upale dnevna ili kratka svjetla, izbjegavaju nagla kočenja i ubrzanje te nagle pokrete upravljačem, drže razmak između vozila te posebno oprezno voze preko mostova i vijadukata.

Snijega ima u cijeloj Hrvatskoj. Najviši snježni pokrivač je na Zavižanu gdje ga ima 170 centimetara, a za njim slijede Parg-Čabar sa 61 centimetrom i Sljeme na kojem ima 59 centimetara snijega. U Zagrebu je jutros napadalo 12 centimetara snijega, Varaždinu 9, Slavonskom Brodu 10, Sisku 14, Osijeku 6, Karlovcu 18, a Gospiću 22 centimetra snijega.

Osijek se probudio na -7 Celzijevih stupnjeva

Temperature zraka su u rasponu od najniže, -7 u Čabru, do čak 12 Celzijevih stupnjeva u oblačnoj Makarskoj. Zagreb se probudio na -3 stupnja, Osijek na -7, dok su u gradovima na moru temperature daleko iznad nule, u Splitu je 9 Celzijevih stupnjeva, Dubrovniku 11, a Rijeci 3 Celzijeva stupnja. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti će biti od -4 do 1, na sjevernom Jadranu do 4, a na južnom do 11 stupnjeva.

I idućih dana vrijeme se neće promijeniti te će prevladavati oblačno sa snijegom. Za sutra se predviđa većinom oblačno, uz to što će u unutrašnjosti i ponegdje na Jadranu padati snijeg. Temperature zraka će sutra u unutrašnjosti biti od -4 do 0 Celzijevih stupnjeva, na sjevernom Jadranu od 1 do 6 stupnjeva, a na južnom od 6 do 11 stupnjeva.

Početkom sljedećeg tjedna razvedravanje i temperatura od minus 10 Celzijevih stupnjeva

Prema prognozi, snijeg bi se trebao početi smirivati tek oko subote i nedjelje, kada će prestati oborine, ali će se i temperature zraka sniziti pa će nas početak sljedećeg tjedna dočekati s temperaturom zraka od -10 Celzijevih stupnjeva.

Snijeg će večeras padati još jače, najavili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, iz kojeg ističu da će snijeg padati i na sjevernom Jadranu, a u gorskim predjelima bit će ga više od 30 centimetara! Temperatura zraka u unutrašnjosti će se tijekom narednih snježnih dana kretati od -4 do 1 Celzijev stupanj, a na Jadranu od 4 do 11 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte više