Sniježi u većem dijelu Hrvatske, uspostavljen promet prema Sljemenu

U VEĆEM dijelu Hrvatske tijekom ranih jutarnjih sati su počele padati prve ovogodišnje snježne pahulje. Snijeg je tako osim u Lici i Gorskom kotaru, gdje su prve pahulje pale još u listopadu, jutros počeo padati u Zagorju, ali i u Zagrebu. Najviše snijega ima u Delnicama, čak 14 centimetara, zatim na Sljemenu gdje je tijekom noći i jutra napadalo 11 centimetara snijega. Na Zavižanu je snježni pokrivač visok šest centimetara, a u Bednji dva centimetra.

Zbog gustog snijega, koji od noćas pada na Sljemenu, autobusi linije Mihaljevac-Sljeme jutros nisu prometovali, a usporen promet uspostavljen je iza podneva, izvijestio je ZET.

Kako je izvijestio Hrvatski hidrometeorološki zavod, danas će biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu praćenom i grmljavinom. U gorju te mjestimice u nižim predjelima unutrašnjosti padat će snijeg. Ponegdje su moguće i obilnije oborine, osobito na Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici. Poslijepodne će oborine slabiti, a na sjevernom Jadranu i prestati. Zapuhat će povremeno umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu prolazno umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka uglavnom od 2 do 6, na sjevernom Jadranu od 6 do 10, a na južnom od 10 do 15 °C. Poslijepodne će biti hladnije.

Kraće razvedravanje, a onda opet kiša i snijeg

U noći i sutra ujutro se očekuje kratkotrajno smirivanje vremena uz prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Sredinom sutrašnjeg dana sa zapada se očekuje novo jače naoblačenje s kišom, a u višem gorju susnježicom i snijegom. Vjetar će u unutrašnjosti sutra biti slab, na Jadranu u noći i ujutro umjerena i jaka bura, a tijekom dana jugo u jačanju. Najniža jutarnja temperatura zraka između -3 i 2, na Jadranu od 4 na sjevernom do 11 na južnom, a najviša dnevna od 3 do 7, na Jadranu između 10 i 15 °C.

Kiša i snijeg otežavaju promet

Zbog snijega u Gorskom kotaru, na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Oštrovica i Bosiljevo proglašeni su zimski uvjeti. Zabranjen je promet tegljačima i kamionima s prikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Usporeno se zbog snijega vozi dionicom autoceste A1, između čvora Bosiljevo i tunela Mala Kapela te na autocesti A2 Zagreb-Macelj, između čvorova Zaprešić i Krapina.

Zbog jake bure na dionici Jadranske magistrale (D8) između Bakra i Senja te na Krčkom mostu zabranjen je promet za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle).

Opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje, a vozače se upozorava da na put kroz Liku i Gorski kotar ne kreću bez zimske opreme zbog snijega.

Zbog nevremena se prevrnuo tegljač na Kalmetini

Zbog loših vremenskih uvjeta oko 13:30 sati na brzoj cesti između Gaženice i Babin Duba kraj Zadra, popularnoj Kalmetini, prevrnuo se tegljač splitske tvrtke Kragić. Tegljačem je upravljao 51-godišnji vozač sa splitskog područja, koji je u nesreći zadobio lakše ozljede i ukazana mu je pomoć u Općoj bolnici Zadar.

Pročitajte više