SNIJEŽNO NEVRIJEME OTEŽALO PROMET I U SUSJEDNIM ZEMLJAMA

Sniježno nevrijeme koje je u noći s ponedjeljka na utorak zahvatilo dio Europe stvorilo je probleme i u prometu susjednih zemalja od Slovenije i Madžarske, do Austrije do Italije.

U Sloveniji, u kojoj je mjestimično na ceste napadalo i do 30 centimetara snijega, zimska služba očistila je ceste te je većina prohodna i promet se odvija uz mjestimične zastoje i usporeno.

U primorskom dijelu zemlje promet je bio otežano i zbog jakih udara bure zbog koje je više cesta otvoreno samo za osobna vozila, a na nekima je obvezna i upotreba lanaca.

Granični prijelazi prema Italiji, koji su bili zatvoreni za promet, u međuvremenu su otvoreni, a na prijelazu Ljubelj prema Austriji obvezna je upotreba lanaca.

Ceste do skijališnih centara u Austriji očišćene su, uz obveznu upotrebu zimske opreme, a na dijelu cesta obvezna je i upotreba lanaca, javlja Austrijska novinska agencija APA.

U južnoj Austriji je, na području Klagenfurta i Graza, tijekom noći napadalo oko 15 centimetara snijega, što je uzrokovalo manje prometne zastoje te više lakših prometnih nezgoda.

Na području Graza u raščišćavanju snijega od noći je angažirano 65 ralica i 120 pripadnika zimskih službi.

Austrijska meteorološka služba do konca dana očekuje smirivanje vremenske situacije, dok se u Mađarskoj snijeg očekuje i u srijedu. U toj zemlji dio je cesta zemeten, ali je većina glavnih prometnica prohodna, javlja Mađarska novinska agencija. Nešto problema vrijeme je stvorilo u odvijanju željezničkog prometa te na prilaznicm cestama prema Budimpešti.

U Italiji je snježno nevrijeme također stvorilo teškoće koje se u međuvremenu otklonjene, a snijeg je pao i na području Trsta u kojem su udari bure dosezali i 80 kilometara na sat.

Pročitajte više