Snimka na netu, Indexovce na robiju!

KAKO smo predvidjeli, Severinin home-made uradak o kojem je jučer izvjestio Index.hr, već danas može se skinuti (deseci screenshotova) putem jedne hrvatske news grupe, kao i putem P2P programa.

Pružanje informacije da je sporni film odnedavno u opticaju, međutim, nešto je zbog čega bismo trebali završiti iza rešetaka - tako barem sugerira predsjednik HND-a Dragutin Lučić.

Što se Lučića tiče, fotografije gole Paris Hilton u svim hrvatskim medijima su OK, a informacija da gradom kola snimka Seve Nacionale je nešto zbog čega bi trebalo robijati.

E sad, za vjerovati je da Lučić, takav kakav je, ima neki savršeno moralni razlog zbog kojeg Jutarnjem i Večernjem tolerira objavljivanje privatnih snimaka Paris Hilton i Pamele Anderson, a nas u isto vrijeme šalje u zatvor zbog objavljivanja četiri screenshota Severine na kojima se ne vide niti sise.

Mora biti to, jer nije vrag da Lučić nije ništa drugo nego nekompetentna kukavica i licemjer, koji bez povoda i prethodnog informiranja svoju "snagu i moć" iskaljava na Indexu, kad se već ne usudi na medijima čiji su vlasnici neusporedivo veće platežne moći.

Spomenute etikete osim na predsjednika HND-a Dragutina Lučića, lijepimo i na ministra kulture Božu Biškupića, te dio hrvatskih medija koji su "s šokom" izvjestili o članku koji je sinoć objavio Index.hr, a da ga nisu ni pogledali.

Jer da su ga pogledali, za što je ipak preduvjet sposobnost spajanja na net, shvatili bi da Index.hr nije "objavio ukradene snimke", već prvenstveno informaciju o tome da je sporna snimka u opticaju, a kao dokaz autentičnosti objavljena su četiri screenshota na kojima se ne vidi niti jedan dio tijela koji Severina nije sama pokazala u reklami za Frutissimu. 

U kritikama našeg članka također nas se napada zbog činjenice da smo objavili nešto što je ukradeno. U tim izljevima moralnosti, "moralistima" je posve nebitno što će Severina tek sutra prijaviti krađu snimke, kao i činjenica da je Index, nakon što je saznao da se radi o ukradenom materijalu, sporne screenshotove na zamolbu Severininog managera trenutno uklonio sa sitea.

Vratimo se još trenutak na licemjerje, ovog puta što se tiče medijskog pristupa. Dok je dobar dio medija (RTL, Večernji, na webu HTnet, Hej.hr itd.) prenio priču kakva ona jest, neki su odlučili glumiti osupnute vertikale ćudoređa.

U moraliziranju se istakla, ni manje ni više nego Nova TV, koja nas je osim silnoj profesionalnosti (među ostalim, moju malenkost potpisali su s Dragutin Lučić, ne može bolje), podučila da se radi o nemoralnom novinarstvu. Ej ljudi, Nova TV.

Sva navedena gospoda, među ostalim, ne znaju niti što je web, a u isto vrijeme daju si za pravo ocjenjivati kako bi isti trebao funkcionirati. Jer da znaju što je web, znali bi i da su šutnja i zataškivanje nešto što web ne tolerira.

Najbolji dokaz za to su današnji komentari na usenetu i hrvatskim forumima, u kojima na stotine surfera uz kritiku Indexa zbog činjenice da nismo objavili ništa sočno, moli i preklinje za originalnu snimku. Kao što smo rekli, nije trebalo čekati dugo.

Neki surferi navode kako su film već vidjeli i razmišljaju o tome da ga stave na net, te navode "citate" iz uratka koji mogu biti poznati samo onima koji su film odvrtili s vrlo glasnim zvučnicima. 

Dakle, kao što smo i predviđali, sporni materijal već će za koji dan imati svi koji žele.

Kolika je u tome krivnja Indexa? Tolika da smo zainteresirane, a ima ih najmanje onoliko koliko ima Hrvata, obavijestili da takvo što postoji. A takvo što nije bilo što, već autentična snimka trenutno najveće hrvatske zvijezde. Ma ne da smo za robijat, nego za strijeljat.

Matija Babić

Pročitajte više