Snimka potvrđuje da su MMA-ovci počeli fizički napad, HGSS-ovca udarili u glavu

Foto: Screenshot Novi List

I DALJE se raspetljavaju okolnosti obračuna na Platku u kojem su istrenirani borci napali HGSS-ovce i još nekoliko osoba, no policija je zaključila da se radilo o gotovo ravnopravnom okršaju, a ne o nasilničkom ponašanju trojice MMA-ovaca pa je, osim trojca, prekršajno prijavila i  HGSS-ovca te još jednu osobu ozlijeđenu u tučnjavi. 

Doduše, policija je ipak navela da je HGSS-ovca i još jednu ozlijeđenu osobu, za koju nije precizirala o kome se radi, prijavila za nešto blaži prekršaj - tučnjavu, dok je trojicu iz BMW-a prijavila za naročito drsko ponašanje, što se, kako je rekao načelnik 2. policijske postaje u Rijeci Tihomir Pojer, smatra lakšim prekršajem. Spomenuti prekršaji su iz domene javnog reda i mira i za njih se može izreći zatvorska kazna do 30 dana ili novčana u rasponu od 20 do 170 eura. 

Pojer i načelnik PU primorsko-goranske Hari Brnad rekli su i da su svi prijavljeni bili pod utjecajem alkohola, a potvrdili su da testiranje na droge nisu obavili "jer to nije uobičajeno u ovakvim slučajevima". Naveli su i da je policija danas, nakon dobivenih medicinskih nalaza i mišljenja, nedvojbeno utvrdila da se u ovom slučaju radi o prekršajima, a ne o kaznenom djelu.

Uz HGSS-ovca i još jednu ozlijeđenu osobu koja je prijavljena, ozlijeđena je još jedna osoba. Neslužbeno doznajemo kako je riječ o ženi za koju se i ranije spominjalo da je zadobila ozljede u obračunu s MMA-ovcima.

Iz policije su, dakle, potvrdili da trojicu iz BMW-a uopće ne namjeravaju kazneno prijaviti, a konačnu odluku o tome hoće li se u ovom slučaju pokretati kakav kazneni postupak donijet će Državno odvjetništvo u Rijeci. 

Policajci zaključili da snimka ne otkriva brutalnost MMA-ovaca

Index sada doznaje nove informacije o cijelom slučaju. Policija je ključne zaključke o onome što se dogodilo na Platku izvukla iz snimke nadzornih kamera. To je, zajedno s kvalifikacijom ozljeda kao lakih, kako doznajemo, bilo temelj za to da ne podignu nikakve kaznene prijave u ovom slučaju.

Iz izvora bliskih policiji doznali smo kako su policajci zaključili da snimka ne otkriva brutalnost MMA boraca prema HGGS-ovcima i još nekoliko osoba koje su im se, skupa s HGSS-ovcima, suprotstavile.

Obračun započeli MMA-ovci

Sukob je počeo nakon što se dvojica MMA-ovaca (jedan u bijeloj i jedan u crnoj jakni) verbalno sukobljavaju s HGSS-ovcem koji je je odbio izvući BMW zaglavljen u snijegu. Mlađi muškarac u bijeloj jakni udara u glavu HGSS-ovca koji pada na tlo. Sukob se nastavlja naguravanjem u kojem moguće ima još udaraca, no taj se dio ne vidi najbolje na snimci. 

Kako su nam potvrdili izvori bliski istrazi, među dvojicom MMA-ovaca koji su počeli sukob je Luka Tiriel Ambramović, bivši mladi sklijaški reprezentativac koji je prešao u MMA i koji je nakon incidenta na Platku izbačen iz kluba Dynamite. No, prema nekim informacijama, on ipak nije osoba u bijeloj jakni koja je uputila prvi udarac, nego je on imao crnu jaknu. Ako su te informacije točne, njega na tlo ruši pročelnik HGSS-a koji se u jednom trenirku uključuje u sukob pa mu MMA-ovac potom uzvraća. 

Treći MMA-ovac koji se posljednji uključuje u tučnjavu prvo jednu osobu udara šakom, a onda se zalijeće i nogom u glavu udara HGSS-ovca koji sjedi na podu. Zbog kvalitete snimki nadzornih kamera teško je odrediti tko je tko od napadača.

U ekipi iz BMW-a bili su još, podsjetimo, Lovro Pavelić koji je vozio BMW i Matej Krunić.

Što se sve vidi na snimci

Obračun je, kako pokazuje snimka, trajao neko vrijeme i dijelom je bio fizički, a dijelom verbalni. Sve se odvijalo pred par desetaka posjetitelja skijališta. Nakon prvog dijela fizičkog obračuna, u kojem je Abramović udario HGSS-ovca, uslijedio je drugi u kojem su HGSS-ovci i njihovi prijatelji uzvratili napadačima.

Naime, sukob su se uključili pročelnik HGSS-a Marko Andrić te organizator događaja na Platku s kojim su se HGSS-ovci te večeri družili u X baru pored skijališta. Neslužbeno, upravo je organizator događaja peta prekršajno prijavljena osoba. Nekoliko osoba istrčava iz bara i dolazi do mjesta obračuna.

Pročelnik riječkog HGSS-a Marko Andrić koji se uključuje u sukob jednog od MMA-ovca hvata oko vrata uspijeva ga oboriti na tlo, no samo nakratko. Oboreni MMA-ovac u crnoj jakni se pridiže i udara i ruši muškarca koja je njega prethodno srušilo. U tim trenucima paralelno traje i tučnjava odnosno naguravanje drugih osoba. 

Protunapad HGSS-ovaca i onda novi napad MMA-ovaca

HGSS-ovci i njihovi prijatelji još jednom kreću u protunapad, no potom kreće novi napad MMA-ovaca i u tom su dijelu vjerojatno i zadobivene ozljede kod troje ljudi koji su se suprotstavili napadačima. U jednom trenutku sukoba HGSS-ovac kojeg su MMA-ovci prvog napali i koji je primio prvi udarac sjedi na podu, a treći muškarac (također u crnoj jakni) koji je usred sukoba dotrčao iz BMW-a zalijeće se prema njemu udara ga s leđa nogom u glavu. 

Na snimci se vidi i ženska osoba o kojoj policija danas na presici nije htjela ništa reći, premda je ona ozlijeđena. Čini se da MMA-ovci i nju udaraju.

Zaključak policije nakon odgledane snimke i nakon primljene medicinske dokumentacije: MMA-ovci nisu počinili kazneno djelo 

Policija je, kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, iz snimke zaključila da su HGSS-ovci i organizator događaja aktivno sudjelovali u fizičkom obračunu te da MMA borci nisu počinili kazneno djelo nasilničkog ponašanja, premda su oni uputili prvi udarac i tako počeli s fizičkim obračunom, nakon što su prvo driftali BMW-om po skijalištu pa onda zahtijevali od HGSS-ovca da im izvuče auto iz snijega. 

Izvori bliski policiji kažu i da se u razgovorima s policajcima prvi napadnuti HGSS-ovac nije sjećao što se događalo te večeri te da su mu izmjerena gotovo tri promila alkohola u krvi pa je snimka bila nužna kako bi se utvrdile okolnosti događaja. Alkoholizirani su bili i MMA-ovci, ali iz policije neslužbeno tvrde - bitno manje nego HGSS-ovac, premda nisu objavili koliko su promila u krvi imala trojica iz BMW-a. 

Sad će sve pregledavati i DORH

Iz policije neslužbeno govore da su danas u 13:45 svu dokumentaciju poslali DORH-u. To znači da će Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sada također pregledavati snimku te ocijeniti i druge okolnosti događaja te se potom oglasiti, pa bi javnosti trebalo biti jasnije što se točno događalo u nedjelju navečer na Platku te je li bilo kakvih propusta policije. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više