Snimke satelita i dronova: Pogledajte štetu od potresa u Petrinji, Sisku i Glini

Foto: Hrvatska udruga kriznog menadžmenta

SNIMKE iz zraka pokazale su da su nakon jakog potresa u Petrinji u tom gradu potpuno uništena 32 objekta, 618 ih je oštećeno dok je 31 vjerojatno oštećen. Na području Siska je snimljeno 47 uništenih objekata, 376 oštećenih i 468 vjerojatno oštećenih, dok je na području Gline, prema procjenama snimki, 55 uništenih objekata, 980 oštećenih i 136 vjerojatno oštećenih.

Predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta Igor Magdalenić, koji nam je poslao snimke programa Copernicus EMS, za Index je rekao da će cjelovit popis oštećenih kuća na kraju imati statičari, ali i da ove snimke iz zraka itekako pomažu i pokazuju stanje stvari na potresom pogođenim područjima te da je ovo prvi popis procjene štete.

"Ovo je prva procjena štete"

"Ovo je prva procjena oštećenja koja je snimljena dronovima i satelitima. Ovo je interpretacija zračnih snimki. Na ovom linku je moguće pretraživanje područja Petrinje, Siska i Gline, pretraživanje po adresi, korištenje mjernih alata, dijeljenje sadržaja te ispis. Copernicus EMS aktiviran je na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite te su zbog konstantne naoblake koja je otežavala interpretaciju satelitskih snimaka područja korišteni snimci dronova Hrvatske gorske službe spašavanja (Odjela bespilotnih sustava) i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek. Dronovi također imaju i bolju rezoluciju snimaka za procjenu posljedica", kazao nam je Magdalenić.

Snimka Petrinje

Navodi kako su karte namijenjene postizanju svjesnosti ove situacije prilikom prvog odgovora na katastrofu, dok preglede za sigurnost zgrada, utvrđivanje stupnja oštećenja i preporuke građanima o daljnjem postupanju obavljaju građevinski stručnjaci (statičari) na terenu.

Snimka Gline

"Copernicus EMS je potpora sustavima civilne zaštite, njihove se snimke operativno koriste, već godinama daju potporu aktivnostima kriznog menadžmenta u kartiranju poplava i požara te razvoju metodologije procjene rizika od katastrofa i naglašavanja važnosti poduzimanja preventivnih mjera. Copernicus program za opažanje zemlje dio je europske svemirske agencije, taj je program napravio revoluciju u katastrofama jer pruža potporu sustavima civilne zaštite u slučaju katastrofa. On nam puno pomaže kod požara, recimo tijekom noći kad ne mogu letjeti ni kanaderi, a opet da vidimo gdje se požar širi. I u slučaju potresa je koristan jer nam daje okvirno stanje štete", kazao je za Index Magdalenić.

Snimka Siska

Pročitajte više