Snježana Vasiljević vjerojatno će postati ministrica. Pupovac ju je javno tješio

Foto: Screenshot N1, Marko Mrkonjic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković uskoro bi trebao rekonstruirati vladu. Sabor bi, prema najavama, nove ministre trebao potvrditi u petak.

>> Neslužbeno: Umjesto Ćorića u vladu ulazi onaj Filipović, poznata i zamjena Aladroviću

Jedan od kandidata za ministra rada umjesto Josipa Aladrovića, koji odlazi iz vlade, gradonačelnik je Novske Marin Piletić. Ministra Tomislava Ćorića, po istim neslužbenim informacijama, u rekonstrukciji bi krajem tjedna trebao zamijeniti Davor Filipović. 

Profesorica na Pravnom fakultetu

Borisa Miloševića, potpredsjednika vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, trebala bi pak zamijeniti Snježana Vasiljević iz redova srpske manjine. Tko je ona? Radi se o izvanrednoj profesorici na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koja u svojoj biografiji ima izvrsne reference.

Na Pravnom fakultetu izvodi nastavu iz predmeta Europsko javno pravo, Pravo Europske unije, Institucije i pravni sustav EU-a. Na Fakultetu političkih znanosti predaje Pravo Europske unije i Upravljanje europskim projektima.

Diplomirala je i doktorirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je dobitnica četiri Dekanove te Rektorove nagrade. Magistrirala je na Pravnom fakultetu sveučilišta Cambridge, na koledžu Darwin.

Njen ulazak u vladu se spominjao još nakon srpanjskih izbora 2020. godine. Ipak, Plenković se tada odlučio za Borisa Miloševića, za kojega je smatrao kako posjeduje veće političko iskustvo, što je očito bilo presudno.

Pupovac je javno tješio

Miloradu Pupovcu, koji je bolje od mnogih shvatio sve čari kadroviranja u državnim službama, pa to radi bez straha od reakcije javnosti, bilo je tada stalo da utješi Snježanu Vasiljević, koja je ostala bez mjesta u vlasti.

"Odabir Miloševića ne umanjuje spremnost profesorice Vasiljević da pomogne ovoj vladi i srpskoj zajednici, kojoj i sama pripada", rekao je tada Pupovac, koji je najavio da će nastaviti razgovarati s njom o načinu kako može pomoći zajednici i društvu.

Kako su skandali i afere Plenkovićevih članova vlade pravilo, ona je vrlo brzo došla na red jer je Milošević sam sebe eliminirao iz vlade. Tako će Vasiljević pomoći zajednici i društvu preko iste te pozicije koja joj je izmakla prije nešto više od dvije godine. 

Demantirala da je članica Pupovčeve stranke

Vasiljević je inače u prošlosti demantirala da je članica Pupovčevog SDSS-a. Naime, tadašnja SDP-ova vlast imenovala je Vasiljević za članicu Etičkog povjerenstva koje nadzire izbore. HDZ je tražio od SDP-a da povuče svoj prijedlog, tvrdeći da je Vasiljević članica SDSS-a, a prema zakonu, članovi povjerenstva ne mogu biti članovi stranke.

HDZ je tvrdio da je ona članica Glavne skupštine Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednica Županijske organizacije Grada Zagreba te stranke. Vasiljević se od SDSS-a tada ogradila, odnosno demantirala je da je bila članica stranke.

"Ja sam bila stručno angažirana jer sam stručnjakinja za europsko pravo, ali nisam bila članica stranke i za to postoji očitovanje SDSS-a Etičkom povjerenstvu", rekla je Snježana Vasiljević jednom prilikom.

Večernji list tada je objavio službeni dokument koji je potpisuje kao predsjednicu Gradske organizacije SDSS-a. "To je bio pokušaj angažmana od kojeg sam odustala i to je stara informacija, ja nisam nikada bila članica stranke", tvrdila je ona.

Podržava Povorku ponosa, istupala oko Istanbulske konvencije

Snježana Vasiljević jedna je i od potpisnica pisma podrške nastavnika i suradnika Pravnog fakulteta LGBT povorci u Zagrebu. To pismo datira iz 2011. godine, a u njemu između ostalog stoji kako Hrvatska u skladu sa svojim Ustavom i zakonima treba zbiljski, a ne samo normativno biti država u kojoj će svima djelotvorno biti zajamčena ravnopravnost.

Zalagala se i za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Za N1 tako je govorila o važnosti borbe nasilja nad ženama i u obitelji.

"Bitno je ratificirati Istanbulsku konvenciju. Činjenica je da je porast nasilja nad ženama značajan zadnjih nekoliko godina. To nije samo u pojedinim državama članicama nego na razini čitave Europske unije. Zbog toga je EU odlučila pristupiti međunarodnom ugovoru, što daje na pravnoj važnosti tog dokumenta", rekla je između ostalog Vasiljević.

Respektabilna znanstvena karijera

Što se tiče akademske karijere Vasiljević, recimo i da je urednica četiri knjige. Autorica je samostalne znanstvene monografije pod nazivom Slično i različito: diskriminacija u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj.

Također, suurednica i koautorica je knjiga Gender Equality in a Global Perspective, Temeljna prava i zabrana diskriminacije u praksi europskih i nacionalnih sudova i Rodna ravnopravnost: pravo i politike te autorica gotovo stotinjak članaka i poglavlja u knjizi.

Dobitnica je nagrade Američke odvjetničke komore za najbolji rad u području spolne diskriminacije. Radila je kao suradnica UNIFEM-a i UNDP-a Hrvatska te je kao pravna stručnjakinja uključena u rad mnogih nevladinih organizacija.

Kako se navodi na stranicama Knjižare Ljevak, kao gostujuća znanstvenica specijalizirala se u ustanovama London School of Economics and Political Science, Faculty of Law, University of Liverpool, Johannes Koepler Univarsität Linz and Columbia University, Law School, New York. Objavila je veći broj znanstvenih i stručnih radova.

Područja njezinog stručnog interesa su antidiskriminacijsko pravo i ljudska prava u EU, europska raznolikost i nacionalni identiteti u EU. Članica je Upravnog odbora EU Agencije za temeljna prava sa sjedištem u Beču.

Pročitajte više