Putin dao rusko državljanstvo Edwardu Snowdenu

Foto: EPA

VLADIMIR PUTIN dodijelio je rusko državljanstvo Edwardu Snowdenu. Putin je potpisao dekret kojim se Snowdenu nudi državljanstvo, čime je postao jedan od 75 stranih državljana kojima je Rusija ponudila državljanstvo.

Dekret je objavljen na web stranici ruske vlade.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodao je za agenciju Ria Novosti da je rusko državljanstvo dodijeljeno Snowdenu na njegov zahtjev.

Neće biti mobiliziran

Ruski odvjetnik potonjeg, Anatolij Kučerena, rekao je pak da se na Snowdena ne odnosi naredba za mobilizaciju za ofenzivu u Ukrajini koju je Putin proglasio prošlog tjedna za neke skupine Rusa.

"Nije služio u ruskoj vojsci i stoga po našem sadašnjem zakonu ne ulazi u kategoriju građana koji su sada pozvani", rekao je za agenciju Ria Novosti.

Njegova kći već ima državljanstvo

Rekao je da je i Snowdenova partnerica Lindsay Mills predala zahtjev za rusko državljanstvo, a njihova kći ga već ima jer je rođena u Rusiji.

Edward Snowden, kojemu je na zahtjev Washingtona oduzeta putovnica, našao se u svibnju 2013. u Moskvi kamo je doputovao iz Hong Konga s nakanom da se skloni u Latinsku Ameriku. No na kraju je zapeo u Rusiji, gdje je dobio azil.

Zviždač je poznat po odavanju strogo povjerljivih podataka iz američke Nacionalne sigurnosne agencije 2013. godine, kada je tamo bio zaposlenik. Vlasti su godinama željele da se Snowden vrati u Sjedinjene Države kako bi se suočio sa suđenjem za optužbe za špijunažu.

Pročitajte više