SNV nezadovoljan odlukom Sabora da manjine imaju samo jedan glas

SRPSKO narodno vijeće (SNV) nezadovoljno je jučerašnjom odlukom Hrvatskog sabora koji je odlučio da pripadnici nacionalnih manjina nemaju dvostruko pravo glasa, izjavio je danas novinarima predsjednik Vijeća Milorad Pupovac i najavio da će se zbog te odluke SNV obratiti Ustavnom sudu.

SNV je već jednom pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti i vjerodostojno tumačenje prava na dvostruko pravo glasa, rekao je Pupovac.

Ustavni sud je očekivao da će Sabor dati vjerodostojno tumačenje te odredbe o dvostrukom pravu glasa manjina, no Sabor je to izbjegao, jer bi se u tom slučaju trebao mijenjati Izborni zakon, tvrdi predsjednik SNV-a.

Naglasio je da nadležni saborski odbori i sam Sabor nisu otklonili dileme oko tog manjinskog prava. Sabor je produžio konfuziju oko toga i otvorio dileme, nisu li s time stvorene pretpostavke za iregularnost izbora, rekao je Pupovac.

Za jučerašnju saborsku odluku rekao je da je oblik političkog dogovora Mate Arlovića i Vladimira Šeksa.

U Izbornom zakonu piše kako manjine trebaju glasovati i po nama manjine po osnovi tog zakona imaju pravo na dvostruko pravo glasa, rekao je Pupovac.

Pročitajte više