Socijalistički predsjednički kandidat Castillo proglasio izbornu pobjedu u Peruu

Foto: EPA

PERUANSKI socijalistički kandidat Pedro Castillo proglasio je u utorak pobjedu na predsjedničkim izborima, nakon tijesnog vodstva i neizvjesnog prebrojavanja glasova, no rezultate još u pitanje dovodi njegova desničarska suparnica Keiko Fujimori.

Castillo je prebrojavanje zaključio s 44.058 glasova prednosti u odnosu na Fujimori, koja je u nastojanju da poništi neke glasove iznijela manjkave optužbe da je Castillo varao na izborima, dok su međunarodni i domaći promatrači ocijenili da su izbori bili regularni.

Rezultate izbora održanih 6. lipnja nije službeno objavilo izborno povjerenstvo, no Castillo, sin nepismenih seljaka koji je u kampanji napadao političku elitu i stekao naklonost ruralnog siromašnog stanovništva, objavio je pobjedu na Twitteru.

"Novo vrijeme je počelo"

"Novo vrijeme je počelo", napisao je Castillo uz svoju fotografiju podignutih ruku, riječ "predsjednik" napisanu velikim slovima i slogan "Nema više siromašnih u bogatoj zemlji".

Strelovit uspon 51-godišnjeg bivšeg učitelja uzdrmao je tamošnju političku i poslovnu elitu te bi mogao imati utjecaj na rudarsku industriju u toj zemlji, koja je drugi svjetski proizvođač bakra, s obzirom na njegove planove povećavanja poreza na taj sektor.

Glasovi s ruralnih i udaljenih područja u Amazonskoj prašumi skloni kandidatu koji ističe seosko podrijetlo omogućili su mu da pretekne kćer bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990.-2000.).

Fujimori je pristašama na skupu u središtu Lime obećala da će se nastaviti boriti i "braniti demokraciju Perua", a nada se izbornom preokretu nakon provjere glasačkih listića.

Prema neslužbenim rezultatima, Castillo je osvojio 50.125 posto glasova, a Fujimori, najstarija kći bivšeg predsjednika, 49.875 posto.

Castillo je pozvao izborno povjerenstvo da zaustavi neizvjesnost potvrđivanjem rezultata. No promatrači su rekli kako bi mogli proći dani, čak i tjedni, dok se ne razmotre svi prigovori i ne bude i službeno proglašen izborni pobjednik.

Pročitajte više