Socijalni forum u Bombayu u sjeni uhićenja zbog silovanja

NAD RAD četvrtog Svjetskog socijalnog foruma, koji u srijedu završava u Bombayu, nadvila se u utorak sjena skandala nakon što je uglednog južnoafričkog suca, izaslanika na Forumu, za silovanje optužila njegova suradnica.

Seeraj Desai (53), sudac na Visokom sudu u Capetownu, u pritvoru je od nedjelje kada ga je uhitila indijska policija, a sud u Bombayu ga je odbio osloboditi uz jamčevinu tako da će iza rešetaka morati ostati najmanje do petka.

Tog suca indijskog podrijetla za silovanje je optužila njegova južnoafrička kolegica koja je noću sa subote na nedjelju došla u njegovu sobu kako bi razgovarala o programu Socijalnog foruma, objavila je policija.

U utorak se na prosvjedu okupilo 200-ak demonstranata koji su uzvikivali na hindu jeziku i na engleskom "žene nisu objekti" i "ne koristite tijelo za užitak" te nosili natpise kojima je silovanje ocijenjeno "najgorim ljudskim zločinom".

Indijski mediji koji su dosad suzdržano pratili Svjetski socijalni forum sada su mu posvetili punu pozornost. Fotografija suca, čija krivnja nije dokazana, na naslovnici je časopisa "Times of India".

Indijski odvjetnik, branitelj optuženog suca, C.S. Irani izjavio je da se radi o "fabriciranoj priči".

Južnoafrički dnevnik "Beeld" navodnu je žrtvu identificirao kao Salome Isaacs (26), koja radi za organizaciju za borbu protiv AIDS-a, dok je "The Star" prenio izjavu suca koji je tvrdi da je nevin.

"Smatram da je silovanje uvredljivo", rekao je sudac za "The Star".

(Hina) bis rt

Pročitajte više