Socijalno osjetljiva država: Zbog skupljih cigareta nestaje nekoliko tisuća radnih mjesta?

"TVORNICA duhana Rovinj će prije svega uvijek voditi računa o održivosti kompanije, što znači da su posljedice u zapošljavanju moguće", suptilno je najavio potencijalne otkaze predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković nakon konferencije za novinare na kojoj je potvrđeno da će Hrvati od travnja pušiti najskuplje cigarete u Europi. Jedina europska država koja će se moći usporediti s Hrvatskom po cijeni cigareta nakon što na snagu stupe nove trošarine je Irska, jedna od najrazvijenijih država Europske unije.

No, zbog poskupljenja cigareta, koje je uzrokovano usklađivanjem sustava trošarina s Europskom unijom, neće patiti samo pušači. U opasnosti su radna mjesta, ali i državni proračun kojeg su proizvođači i potrošači cigareta dosad obilato punili. Već nakon što su cigarete nedavno poskupjele za jednu kunu, prodaja je pala za pet posto. S novim poskupljenjima očekuje se i novi pad prodaje, koji će ovoga puta, prema očekivanjima TDR-a, iznositi više od deset posto.

Pušači se okreću susjednim državama i crnom tržištu

"Svako poskupljenje smanjuje prodaju, a potrošači se okreću prema susjednim državama - Srbiji i Bosni i Hercegovini - u kojima su trošarine znatno manje. Povećanje trošarina neznatno će povećati prihode, ali pad prodaje mora se osjetiti. Pitanje je koliko će zbog toga patiti državni proračun, ali moj je dojam da udarac ne bi trebao biti prevelik i da bi se to nekako trebalo izjednačiti", smatra Ljubo Jurčić.

No, ipak ostaje dojam da država previše olako ulazi u rizik gubitka financija na oporezivanju cigareta, posebno u vrijeme krize zbog koje je bilo potrebno provoditi rebalans proračuna kako bi se došlo do onoga što vlada naziva "prihvatljivim deficitom". No, znatno je veća opasnost koju skuplja cijena cigareta predstavlja za radna mjesta, posebno u jeku recesije kad stope nezaposlenosti dosežu rekordne brojke, o čemu svjedoči i posjeta Sajma zapošljavanja koji je jučer počeo u Zagrebu.

Hoće li hrvatski uzgajivači duhana dočekati iduću godinu?


Zbog većih trošarina i skupljih cigareta patit će i hrvatski uzgajivači duhana, koje bi nove cijene mogle otjerati u propast. TDR je, naime, dosad kupovao duhan na hrvatskom tržištu, iako su cijene duhana u Hrvatskoj i za 30 posto skuplje nego na nekim drugim europskim tržištima. To je luksuz koji si proizvođači cigareta u budućnosti neće moći dopustiti.

"Dosad se TDR ponašao društveno odgovorno i usprkos tome ostvarivao dobre profite. Nadam se da će s tom društvenom odgovornošću nastaviti i dalje. Iako bi mogli kupovati duhan i drugdje, kupovanje u svom dvorištu nudi i druge pogodnosti", optimističan je Ljubo Jurčić koji smatra da si TDR ne želi stvoriti negativan imidž u javnosti.

"Negativan imidž ima svoju cijenu, a oni su na svoj imidž uvijek pazili. Treba uzeti u obzir da kupovanje duhana u Hrvatskoj čuva nekoliko tisuća poslova. Nadam se da to imaju u vidu", rekao nam je Jurčić. No, najave iz TDR-a prilično jasno pokazuju da im je profit u ovom trenu puno bitniji od javnog imidža. Tomašković ističe kako je TDR u Hrvatskoj dosad kupovao čak 70 posto duhana koji im je bio potreban za proizvodnju, ali to više neće biti moguće. Rovinjska tvornica duhana okreće se stranim tržištima, što bi moglo ugroziti egzistenciju 2500 obitelji u Podravini i Slavoniji koje se bave uzgojem duhana. Hoće li hrvatski uzgajivači duhana dočekati iduću godinu? I nije li Vlada morala o tome ranije razmišljati?

Petar Vidov
Foto: Ilustracija
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.