Sodano: Papa je iznad Nobelove nagrade

PAPA Ivan Pavao Drugi nije uzrujan što nije dobio Nobelovu nagradu za mir, on je iznad takvih nagrada, rekao je u petak za Reuters papin glavni savjetnik.

"Papa je glasnik mira", rekao je vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano i dodao: "Ako to neka organizacija želi priznati, dobro. Ali papa je iznad tih stvari".

Nobelov odbor u petak je objavio da je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobila iranska odvjetnica i borac za ljudska prava Shirin Ebadi iako su mnogi vjerovali da će nagradu dobiti bolesni 83-godišnji papa.

"Mislim da je priznanje uvijek ugodno, ali nije tako nužno", rekao je Sodano.

Neki promatrači vjeruju, javlja Reuters, da je papa zaobiđen jer je konzervativan u vezi s kontracepcijom, homoseksualnošću i pobačajem.

O Papinom zdravlju: "Dok mu Bog daje snagu, ostat će na kormilu broda"

U intervjuu Reutersu Sodano je također rekao da mediji često pretjeruju u opisu papinih bolesti i pozvao ih da se ne bave "znanstvenom fantastikom", već da se drže činjenica.

Dodao je da će papa odlučiti hoće li nastaviti putovati.

"Svi smo u Božjim rukama. Dok mu Bog daje snagu, ostat će na kormilu broda", rekao je Sodano.

Na pitanje donosi li papa i dalje svakodnevne odluke na čelu katoličke crkve, Sodano je odgovorio: "Da, da, naravno, aktivnost se nastavlja. Malo nas je iznenadila tolika javna rasprava (o papinoj bolesti)", dodao je.

Prema Sodanovim riječima, papu se ne smije uspoređivati s direktorom neke tvrtke.

"Naravno da generalni direktor Fiata ili General Motorsa ne može biti 83-godišnjak, ali Crkva je imala papa koji su je vodili i u devedesetima", rekao je Sodano i dodao da mediji prenaglašavaju papine zdravstvene probleme.

U petak navečer Vatikan je opovrgnuo vijest jedne talijanske novinske agencije da je papa na dijalizi.

Pročitajte više