Sofija blokirala "milijune eura" sumnjivih doznaka iz Venezuele

Foto: EPA

BUGARSKA je na zahtjev Sjedinjenih Država blokirala "milijune eura" doznaka koje je venezuelska naftna kompanija izvršila preko te zemlje kršeći američke sankcije, priopćilo je bugarsko državno odvjetništvo.

Sofija je zamrznula račun otvoren u bugarskoj banci preko kojega se novac venezuelske državne kompanije PDVSA doznačivao drugim zemljama, dodao je glavni državni odvjetnik Sotir Cacarov.

"Riječ je o milijunima eura", rekao je ravnatelj bugarske Državne agencije za sigurnost Dimitar Georgijev na tiskovnoj konferenciji u Sofiji.

Bugarska nakon upozorenja Washingtona "provjerava sve bankovne sustave kako bi utvrdila jesu li izvršeni i drugi prijenosi novca iz Venezuele i jesu li iznosi poslani u inozemstvo", dodao je.

Sankcije Maduru

SAD je uveo sankcije režimu Nicolasa Madura i podupire predsjednika parlamenta Juana Guaidoa koji se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom kojeg je priznalo pedesetak zemalja.

"Cilj je osigurati da se bogatstvo venezuelskog naroda ne otuđi" u korist režima, rekao je u srijedu američki veleposlanik u Bugarskoj Eric Rubin.

Po riječima glavnog državnog odvjetnika, sumnjivi račun koji obuhvaća i derivirane račune, otvorio je bugarski odvjetnik s dvojnim državljanstvom. "Prijenosi s tog računa nemaju nikakve veze s odvjetničkom djelatnošću", istaknuo je.

Odvjetnik kojeg se može goniti za "pranje novca", trenutačno nije u Bugarskoj, dodao je.

Carlos Paparoni, predsjednik financijskog odbora venezuelske Narodne skupštine blizak Guaidou, objavio je u nedjelju na Twitteru da je PDVSA pokušala otuđiti državni novac preko Bugarske.

Pročitajte više