Šok u Ukrajini: "Narančasta ledi" se prodala Rusima?

UKRAJINSKU javnost su večeras šokirale optužbe predsjednika Viktora Juščenko na račun premijerke, popularne "narančaste ledi" Julije Timošenko.

Predsjednički ured je danas priopćio kako će od relevantnih državnih organa zatražiti da protiv Timošenko započne istraga zbog političke korupcije ali i veleizdaje. Predsjednik preko Andreja Kislinskog, zamjenika načelnika predsjedničkog ureda tvrdi da je njegova bliska suradnica iz vremena "narančaste revolucije" postigla tajni dogovor s Moskvom oko toga da primi rusku financijsku i političku podršku na predstojećim izborima, a da u zamjenu za to bude "kooperativna" povodom spora oko Crnomorske flote i rata u Gruziji.

Izvori bliski predsjedniku navode kako je Timošenko od ruskih vlasti primila milijardu dolara kojima će se financirati njena kampanja, a da u svemu sudjeluju i ukrajinski tajkuni poznati po podršci pro-ruskim strankama.

Špekulacije o tome da je nekoć najmilitantnija i najpopularnija predstavnica prozapadne opcije u Ukrajini "promijenila stijeg" se temelje na činjenici da su dvoje vodećih članova "narančaste koalicije" imali primjetno različite reakcije na zbivanja oko rusko-gruzijskog rata.

Juščenko, koji je uživao status umjerenijeg političara, nije štedio riječi pri osudi ruskih postupaka, doletio je u Tbilisi da Saakašviliju da podršku, a na kraju je i najavio otkazivanje gostoprimstva ruskoj Crnomorskoj floti na Krimu, kao i uključivanje ukrajinskih radara u američki proturaketni štit.

Timošenko je, nasuprot tome, bila daleko suzdržanija i zadovoljila se pozivom "zaraćenim stranama da se suzdrže od nasilja". Njeni stavovi u ulasku Ukrajine u NATO su, također, odnedavno postali daleko bliži Viktoru Janukoviču i proruskoj Stranci regija. Timošenko se još uvijek zalaže za ulazak u NATO, ali i za prethodni referendum, čemu se protivi Juščenko.

Na optužbe predsjednika je odgovorio Valerij Pisarenko, zastupnik Bloka Julije Timošenko, najjače stranke u ukrajinskoj Vrhovnoj državnoj radi. On ih je objasnio kao početak Juščenkove predsjedničke kampanje te rekao kako predsjedniku "rani početak neće biti od pomoći".

Iako su bili bliski suradnici u "narančastoj revoluciji", Juščenka i Timošenko su već godinama u ne baš najprijateljskijim odnosima. Razišli su se samo nekoliko mjeseci nakon pobjede "narančaste revolucije", a Juščenko je kraće vrijeme čak bio i u koaliciji s proruskim strankama.

Dio komentatora vjeruje da su ovako teške optužbe - za koje mnogi sumnjaju da bi se ikada održale na sudu - samo dio pritiska da i Timošenko pojača napade na Rusiju, odnosno da predsjednik u svojoj proturuskoj politici ne bude izoliran.

D.A.

Pročitajte više