Šok za prehrambenu industriju: Organska hrana nije zdravija od uobičajene

ORGANSKA hrana nije zdravija ni hranjivija od hrane uobičajene proizvodnje, potvrdilo je istraživanje britanskih znanstvenika iz agencije za standardizaciju hrane (The Food Standard Agency). Prema pisanju Daily Maila, bit će to ogroman udarac na sve veći broj proizvođača takve hrane.

Najvažniji okus

No, istraživanje će zaprepastiti i milijune zdravstveno osviješćenih Britanaca koji godišnje troše više od dvije milijarde funti na voće, povrće, jaja i mlijeko proizvedeno bez pomoći pesticida, umjetnih gnojiva i intenzivnih poljoprivrednih tehnika. Njihova želja da kupe najbolje znači da troše i do deset puta više za litru organskog mlijeka, dok organski tretirana perad može koštati i do tri puta više od one uzgojene na uobičajen način.

Čak su i neki od vodećih britanskih kuhara izjavili da je uvriježeno mišljenje da je jeftinija perad namijenjena siromašnijim obiteljima i umirovljenicima te podsjetili da je okus proizvoda puno važniji od raznoraznih "zelenih" uvjerenja.

Podjednaka hranjiva vrijednost

Istraživanje je potvrdilo da i organski i uobičajeno proizvedena hrana imaju podjednaku hranjivu vrijednost, uključujući i količinu C vitamina, kalcija, željeza i masnoća. S druge strane, dokazano je i da "uobičajeno" voće i povrće ima više nitrogena, dok je u tim istim organskim namirnicama pronađeno više fosfora. Slično je potvrđeno i kada su se uspoređivali meso, jaja i mliječni proizvodi, no znanstvenici tvrde da su te razlike male i zanemarive. 

"Svakim danom sve više raste potreba za organski proizvedenom hranom, prvenstveno iz razloga što su ljudi uvjereni da je takva hrana zdravija i hranjivija. No, istraživanjem su pronađene tako male razlike između ove dvije vrste hrane, koje su posve zdravstveno nebitne", objasnio je dr. Alan Dangour, nutricionist i voditelj istraživanja. 

Pročitajte više