Šokantan propust: Osoblje kineske bolnice poslalo živu bebu u mrtvačnicu

ZDRAVSTVENE vlasti na jugu Kine priopćile su kako je u tijeku istraga nad bolničkim timom koji je napravio ogroman i neoprostivi propust, te novorođenu bebu pogrešno proglasio mrtvom i poslao je u mrtvačnicu, javlja agencija AFP.

Istraga se provodi u Bolnici Crvenog križa Nanhai u gradu Foshan, u kojoj se incident dogodio 26. listopada. Prema priopćenju Okružnog zdravstvenog ureda, Liu Dongmei je u osmom mjesecu trudnoće hitno prebačena u bolnicu zbog snažnih grčeva u abdomenu i unutarnjeg krvarenja.

Žena je hitno porođena, a novorođenče nije disalo ni plakalo, te je imalo ljubičastu kožu. Vjerujući da je mrtvo, bez da je slijedilo odgovarajuću bolničku proceduru, osoblje se riješilo bebe.

Kada je nekih pola sata nakon poroda šogorica majke tražila da vidi tijelo djeteta, dobila je žutu vrećicu u kojoj se nalazilo novorođenče, a na njezino zaprepaštenje beba je bila živa. Za lokalni portal Foshan News rekla je da je otvorila vrećicu i vidjela kako beba miče ručicama i nožicama, trbuh joj se pomicao gore dolje, a iz usta su joj izlazili mjehurići zraka.

Kao da to nije bio dovoljan šok sam po sebi, ustanovila je i da je novorođenče muškog spola, te da se ne radi o djevojčici kako je obitelji prethodno bilo rečeno.

Medicinske sestre su članovima obitelji rekle da je mrtvorođena beba bila djevojčica, u želi da "ublaže udarac" zbog gubitka djeteta, jer dječaci se u Kini smatraju dragocjenijima od djevojčica, a većina obitelji priželjkuje muškog nasljednika.

Odmah nakon otkrića beba je prebačena na odjel za intenzivnu skrb, te je u stabilnom stanju. Vodstvo bolnice odbilo je komentirati čitav slučaj.

Kineski zdravstveni sustav, nekoć itekako cijenjen, sada je preskup, pruža slabu ili nikakvu skrb, pogotovo u siromašnijim regijama. Liu i njezin suprug tuže bolnicu i traže odštetu u iznosu od 45 tisuća dolara, a šef porodiljnog odjela i dvije medicinske sestre su suspendirani sve dok istraga ne završi.

Pročitajte više