Šokantno: Denis Puljić nije morao umrijeti!

NJEMAČKI mediji došli su do dosad neobjavljenih policijskih dokumenata vezanih za slučaj pokolja u Winnendenu koji pokazuju kako je policija savladala poludjelog ubojicu Tima Kretschmera, ali ga je pustila da pobjegne.

Njemački tjednici "Focus" i "Spiegel" došli su u posjed novih rezultata policijskih dokumenata koji pokazuju kako se pucnjava u gradiću Wendlingenu, u kojemu je ubijen Denis Puljić, odigrala drukčije nego što je originalno opisano.

Dan nakon Kretschmerovog krvavog pohoda njemački su mediji već prenijeli neslužbene informacije u tome kako je Kretschmer pogođen dva puta u nogu prije nego što je ušao u auto salon u kojemu je Puljić radio. To je motiviralo Indexov članak u kojem smo pitali je li moralo doći do Puljićeva ubojstva.

Novi podaci drukčiji od službene verzije



Službena verzija navodila je kako je Kretschmer upucan u nogu nakon što je ubio Puljića i njegovog klijenta u auto salonu. Istina je, pokazuje se sada, drukčija, a njemački mediji navode kako je za ta dva ubojstva odgovorna "dosad prešućena policijska greška".

Jedan je policajac upucao Kretschmera dva puta u nogu prije nego što je poludjeli ubojica otišao u Puljićev auto salon. Kretschmer je tada sjeo na pod, odložio pištolj na pod i stavio ruke iznad glave.

Policajac je krenuo prema njemu, ali je Kretschmer ponovno podigao pištolj i zapucao na policajca. Policajac je uzvratio paljbu, ali je promašio. Kretschmer je tada otišao u auto salon i upucao Puljića i njegovog klijenta.


"Dramatični preokret u istrazi državnom je odvjetništvu poznat još od 20. ožujka, a policija je o tome izvijestila i ministarstvo unutarnjih poslova", piše Focus.

Smrtni pucanj

Njemački "Bild" navodi kako ravnatelj policije u Baden-Württembergu, pokrajini u kojoj se odvio krvavi pohod, još od prošle jeseni policajce podvrgava treningu najbržeg mogućeg sprečavanja masovnih ubojica, ako treba i smrtnim pucnjem. On je u vrijeme pohoda i rekao Bildu kako je važna opasnost koju zločinac predstavlja, ne njegova dob.

Njemački mediji sada napadaju policiju zbog greške koja im se potkrala. Policajac, po navodima nekih stručnjaka nije bio u stanju pogoditi Kretschmera nakon što je ubojica počeo bježati, jer je bio predaleko. Ipak, prvi put ga je uspio pogoditi ne jednom, nego dva puta.

Time se potvrđuju sumnje oko korištenja smrtnog pucnja u njemačkoj policijskoj praksi. U Baden-Württembergu je na snazi policijski zakon koji smrtni pucanj ograničava odredbom koja kaže "Pucanj, koji će sa mogućnošću na granici sigurnosti djelovati smrtno, dopušten je samo onda kada je to jedino sredstvo obrane u trenutnoj situaciji opasnoj po život ili trenutnoj situaciji koja nosi opasnost od ozbiljne povrede tjelesnog integriteta". 

Praksa pokazuje da su slučajevi u kojima njemačka policija koristi smrtni pucanj iznimno rijetki. Na policijskim akademijama vježbenike se uči da pucanj usmjere u nogu ako situacija zahtijeva korištenje vatrenog oružja. To je upravo ono što je učinio policajac koji je upucao Kretschmera prije nego što je poludjeli mladić ubio Puljića i njegovog klijenta. 

F.M.
Foto: AFP/Cropix

Pročitajte više