Solana Amerikancima: Razgovarajte s Iranom

JAVIER SOLANA, šef vanjske politike Europske Unije, apelirao je na SAD da uđe u dijalog s Iranom oko njegova nuklearnog programa, uvjeren nakon razgovora s iranskim glavnim pregovaračem Alijem Larijanijem da Iran želi razgovarati s Amerikancima.

Amerikanci su s Iranom odbili ući u bilateralne razgovore sve dok Iran ne prekine svoj nuklearni program, optužujući ih da žele nabaviti nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da je razvoj nuklearnog programa namijenjen isključivo u mirne svrhe.

"Mislim da je došlo vrijeme da se razmisli o tome da SAD otvori komunikacijski kanal s Iranom", rekao je Solana na susretu europskih i američkih stručnjaka za vanjsku politiku.

"Smatram da ćemo počiniti grešku ako budemo mislili da ćemo stabilizirati Bliski istok ako isključimo mogućnost razgovora s Iranom", dodao je.

Solana je uvjeren da su njegovi razgovori s Larijanijem pokazali da je Iran spreman pomaknuti se u pravom smjeru i da se nada da će se s njim ponovno sresti za desetak dana. Također je dodao da će o tim razgovorima sutra izvijestiti američku ministricu vanjskih poslova Condoleezzu Rice.

Solani je odgovorio Condoleezzin pomoćnik Daniel Fried, koji je rekao: "Naš stav u ovom trenutku je jasan. Nalazimo se u pat-situaciji".

Jučer je u SAD-u prašinu podiglo izvješće obavještajaca, koje upozorava na to da bi Iran mogao proizvesti dovoljno obogaćenog urana da napravi nuklearnu bombu do 2010.

EU je zauzela posredničku ulogu u zadnje vrijeme, i uvjerena je da je najbolji put za rješavanjem iranske nuklearne krize diplomatski. Iranci su također nekoliko puta izrazili želju za razgovorima s Amerikancima, ali su ih oni svaki put odbili.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više