Solana ističe razlike između SAD-a i EU-a u vanjskoj politici

VISOKI predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je u razgovoru objavljenom u srijedu da se Europska unija i Sjedinjene Države sve više udaljuju jer Washington u međunarodnim odnosima sve više prihvaća ´vjerski´ pristup, dok Bruxelles ima više ´sekularni´ pristup.

Solana je u razgovoru za Financial Times naglasio da trenutno raspoloženje u SAD-u glede međunarodnih odnosa pokreće religija.

´Prihvaća se sve ili ništa. Za nas Europljane, teško je to prihvatiti jer mi smo sekularni. Ne gledamo na svijet u terminima crnog i bijelog´, rekao je Solana.

To se iskazuje u govoru koji koristi administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha nakon terorističkih napada 11. rujna; koriste se termini poput ´za nas i protiv nas´, ´razbojničke države´, ´osovina zla´, ´pravo i krivo´, ´dobro i loše´.

Bushova administracije napade smatra ratnim činom i iskazom zla. Europljani ih smatraju najekstremnijim simptomom političke disfunkcionalnosti, kojim se upravljalo iz nesređenih država poput Afganistana, rekao je Solana.

Europljani su pokušali kroz multilateralne institucije, osobito UN, uvjeriti SAD da odustane od tog binarnog pogleda na svijet, kazao je Solana.

´Ja ne očajavam. Neki od nas se temeljno ne slažu s Bushom. Ali to bi moglo potaknuti EU da preuzme veću ulogu na svjetskoj sceni. Imamo obvezu to napraviti´, rekao je Solana.

Pročitajte više