Solana o planiranoj vojnoj misiji EU u BiH

GLAVNI cilj planirane vojne misije EU u BiH, koja bi zamijenila SFOR, bila bi pomoć toj zemlji u njezinoj integraciji u EU i NATO, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu visoki predstavnik za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana.

"Osiguravajući takve snage za BiH, glavni cilj EU bio bi pridonijeti težnjama BiH da se u potpunosti integrira u EU i NATO", rekao je Solana u svojem izvješću ministrima vanjskih poslova EU-a o mogućem raspoređivanju europskih snaga u BiH.

Na summitu EU-a u prosincu prošle godine europski čelnici su izrazili spremnost da od NATO-a preuzmu misiju SFOR-a u BiH.

Takva misija, prema Solani, trebala bi jamčiti sigurno okruženje, koje je nužno za ispunjavanje ciljeva Ureda visokog predstavnika (OHR) i za napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja. Isto tako ta bi misija usmjerila svoju pozornost na borbu protiv organiziranog kriminala.

Završetak misije EU-a "ovisio bi o ispunjavanju tih ciljeva, tj. o stvaranju održive BiH države", ističe Solana.

Snage EU-a trebale bi preuzeti vojnu odgovornost za provedbu Daytonskog sporazuma i pridonijeti ispunjavanju političkog cilja o stabilnoj, demokratskoj i prosperitetnoj BiH , kaže se u Solaninu izvješću. On ističe da bi te snage trebale biti vjerodostojne i sposobne jamčiti sigurno i stabilno okruženje u BiH. Također se ističe da je za uspjeh vojne operacije EU u BiH nužna "najčvršća moguća suradnja s NATO-om i SAD".

Ministri vanjskih poslova u svojim zaključcima ističu važnost sporazuma između EU i NATO-a o njihovoj odgovornosti u BiH.

"Pripreme (za raspoređivanje snaga EU) trebaju se nastaviti u bliskoj suradnji s NATO-om, a istodobno je potrebno u potpunosti uključiti i vlasti u BiH", kaže se u zaključcima Vijeća ministara.

Pročitajte više