SOLANA: TREBA RAZMATRATI UZROKE, A NE POSLJEDICE TERORIZMA

Visoki povjerenik EUa za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u subotu je izjavio kako bi trebalo temeljito razmotriti uzroke terorizma umjesto njegovih posljedica te da se zauzima za pronalaženje "političkog rješenja" situacije u Čečeniji.

"Mi Europljani mislimo da bi se problem terorizma trebao rješavati ne samo tako da se bavimo njegovim posljedicama, nego i razmatranjem uzroka zbog kojih do njega dolazi", rekao je Solana za Corriere della Sera dan nakon tragedije koja se dogodila u ruskoj školi u gradu Beslanu.

"U mnogim dijelovima svijeta i dalje su prisutni stari ožiljci, koji će, ako se ne zaliječe, i dalje predstavljati plodno tlo za razvoj terorizma", rekao je Solana, navodeći kao primjer krizu na Bliskom istoku između Izraelaca i Palestinaca.

"Stajalište EU-a je jasno. Za čečenski problem treba pronaći političko rješenje. Osim toga, ne smijemo obraćati pozornost samo na čečenski terorizam, već i na javne prosvjede čečenskog naroda kojemu ne odgovara ozračje u kojem su odavno prisiljeni živjeti. Danas Europa na žalost može reagirati samo tako da osudi ovu strašnu tragediju u Beslanu, izrazi žaljenje zbog takvog završetka te izrazi sućut obiteljima žrtava i solidarnost s ruskom vladom u ovom bolnom trenutku", rekao je Solana.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više