Solana: Upitno održavanje summita ASEM-a u listopadu u Hanoju

ČELNICI EU-a u četvrtak su izjavili kako se nadaju da će se planirani summit ASEM-a (Sastanak Azija-Europa) održati u Hanoju, ali nisu pokazali spremnost u pogledu promjene stajališta oko sudjelovanja predstavnika Mianmara na tome summitu.

"Učinit ćemo sve što možemo da se summit održi u Hanoju", izjavio je visoki povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Održavanje summita ASEM-a u listopadu u Hanoju dolazi u pitanje jer EU inzistira da se s popisa sudionika summita isključi vojni režim Mianmara (bivše Burme) jer odbija osloboditi oporbenu čelnicu Aung San Suu Kyi i pokazati spremnost na političke promjene u zemlji.

Udruga zemalja ASEAN-a (udruga jugoistočnih azijskih zemalja) priopćila je kako neće dopustiti da u radu summita u Hanoju sudjeluje 10 novih članica EU-a, ako na summit ne budu pozvane i njihove tri najnovije zemlje članice Kambodža, Laos i Mianmar.

"Mislim da nećemo moći promijeniti svoju strategiju u pogledu Burme", rekao je novinarima Solana.

Solana i europski povjerenik za vanjske odnose Chris Patten u četvrtak popodne bi o prevladavanju problema vezanih za održavanje summita ASEM-a trebali razgovarati sa svojim partnerima iz ASEAN-a, a u petak i s predstavnicima Japana i Vijetnama.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više