Solana za međunarodne snage nakon izraelsko-palestinskog sporazuma

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana rekao je u razgovoru za njemački nedjeljni časopis Bild am Sonntag da je moguće da se pošalju međunarodne snage radi nadzora nad provedbom mirovnog ugovora između Izraelaca i Palestinaca.

"Nakon zaključenja mirovnog ugovora između Izraelaca i Palestinaca postavit će se pitanje o slanju međunarodnih snaga. Poštovanje mira mogle bi jamčiti postrojbe UN-a, NATO-a ili EU-a", rekao je Solana, dodavši da se "nipošto" ne isključuje mogućnost "sudjelovanja njemačke vojske" u sklopu tih snaga.

"Njemačka već godinama uživa povjerenje Izraelaca, ali i Palestinaca", istaknuo je europski dužnosnik.

Ipak, odluku o slanju snaga moraju prihvatiti sve tri strane, dodao je.

U istom listu izraelski veleposlanik u Njemačkoj Shimon Stein odbacio je tu zamisao ocijenivši da je "prerano da bi se razgovaralo o slanju NATO-ovih međunarodnih snaga na Bliski istok uz sudjelovanje Njemačke. Prvo treba ugovoriti mir između Izraela i Palestinaca".

Palestinski vođa Mahmud Abas i izraelski Ariel Sharon svečano su u utorak proglasili prekid sukoba koji je trajao više od četiri godine, na summitu u Sharm el-Sheikhu (Egipat) koji je pobudio krhku nadu u uspostavu mira na tom području.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više