Solana zadovoljan ishodom makedonskog referenduma

VISOKI predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u ponedjeljak je u Bruxellesu izrazio zadovoljstvo ishodom refereduma kojim se pokušala zaustaviti provedba novog teritorijalnog ustroja zemlje.

"Rezultat jučerašnjeg referenduma je jasan. On Makedoniji omogućava nastavak provedbe decentralizacije zemlje i prihvaćanje ključnih ekonomskih i socijalnih reformi. I, najvažnije, pokazuje da su građani odlučili zadržati smjer prema EU", naglasio je Solana u priopćenju.

Makedonska izborna komisija priopćila je u ponedjeljak prve nepotpune rezultate referenduma o teritorijalnoj organizaciji lokalne samouprave u Makedoniji na koji se, prema obrađenih 95,43 posto biračkih mjesta, odazvalo samo 26,24 posto građana, što znači da isti nije uspio.

Na referendumu, koji je organiziran temeljem građanske inicijative, glasovalo se o zadržavanju teritorijalne organizacije iz 1996., odnosno protiv novoga zakona kojim u nekim gradovima zapadne Makedonije pripojenjem novih općina Albanci postaju većina, a u Skoplju dosežu brojku od od preko 20 posto, čime glavni grad Makedonije postaje dvojezičan.

Koordinacijsko tijelo koje je vodilo kampanju za referendum iznijelo je niz nepravilnosti u tijeku glasovanja i optužilo vlast za zastrašivanje građana raznim metodama kako ne bi izašli na glasovanje, te je najavilo žalbu Državnoj izbornoj komisiji i tužbu Ustavnom sudu Makedonije.

Stručnjaci procjenjuju da je došlo do velikoga pada zainteresiranosti građana za referendum, iako su ankete govorile da će glasovati oko 60 posto građana, no u međuvremenu su Sjedinjene Države priznale ustavno ime Makedonije, što su građani doživjeli kao jamstvo sigurnosti i zaštitu teritorijalnog integriteta države. Također, albansko stanovništvo potpuno je bojkotiralo glasovanje.

Stručnjaci se slažu da su tome pridonijele i brojne poruke predstavnika međunarodne zajednice koje su upozoravale da bi uspjeh referenduma udaljio Makedonije od NATO-a i Europske unije.

Oko 95 posto osoba koje su se odazvale referendumu glasovalo je protiv novog teritorijalnog ustroja, ali s obzirom na slab odaziv, takav je rezultat irelevantan.

Pročitajte više