Solana:Neće biti ozbiljne rasprave o statusu Kosova prije ispunjenja standarda

Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana kritizirao je u ponedjeljak albanske čelnike na Kosovu zbog kašnjenja u obnovi srpskih kuća, uništenih tijekom etničkih sukoba u ožujku, te naglasio da o statusu Kosova neće biti ozbiljne rasprave prije ispunjenja standarda koje je odredila međunarodna zajednica. L

Tijekom radna posjeta Kosovu , Solana je razgovarao s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, s kosovskim dužnosnicima kao i s političkim predstavnicima Albanaca i Srba na Kosovu.

Za posjeta Kosovu Polju Solana je upozorio da proces obnove oko 800 srpskih kuća, uništenih u sukobima u ožujku ove godine, ide vrlo sporo, te je najavio poduzimanje drugih mjera ukoliko obnova ne bude okončana, kako je predviđeno, do rujna ove godine. Nije precizirao o kakvim je mjerama riječ. Naglasio je da moraju biti obnovljene ne samo kuće već i crkve i škole.

On je osudio i ubojstvo srpskog mladića u Gračanici u subotu. "Društvo u kojem se ubijaju šesnaestogodišnjaci nije zdravo društvo i ono ne pripada Europi", rekao je Solana.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu, u ostavci, Harri Holkeri je u povodu ovog ubojstva izjavio da su UNMIK i policija poduzeli potrebne mjere te naglasio da se ulazak u europsku obitelj ne može postići nasiljem.

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je nakon razgovora sa Solanom novinarima izjavio da su kosovske institucije predane ostvarivanju standarda za Kosovo i integriranju manjina.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više