Somalski pirati oteli dva broda



SOMALSKI gusari ponovno su oteli dva broda u Adenskom zaljevu, te na taj način još jednom dokazali koliko je opasno ploviti jednim od najprometnijih vodenih puteva na svijetu.

Jučer su pirati oteli tanker koji je pod britanskom zastavom prevozio kemikalije, St James, te Navios Apollon, koji je pod panamskom zastavom prevozio robu za široku potrošnju. Trenutno pirati drže 10 brodova.

Isti dan su nakon primanja otkupnine od četiri milijuna dolara pustili brod Kota Wajar, kojeg su dok je plovio pod singapurskom zastavom zarobili u listopadu, i to blizu Sejšela.

Dvadeset godina kaosa

Somalija je već dvadeset godina u potpunom kaosu, a nakon etiopske invazije 2006. godine situacija je postala dramatično loša. Cijela zemlja je pod anarhijom, osim malog područja u glavnom gradu Mogadishuu, kojeg kontrolira vlada. Zadnjih godina su se somalski pobunjenici i kriminalci okrenuli piratstvu.

Na početku su brodove otimali samou Adenskom zaljevu, ali sada su svoj opseg djelovanja proširili na cijeli Indijski ocean. Tu su taktiku upotrijebili kako bi izbjegli ratne brodove mornarica mnogih zemalja, poslanih da se bore protiv piratstva.

Unosan posao

Po podacima Međunarodnog pomorskog ureda, količina piratskih napada ove se godine znatno povećala. U razdoblju između listopada 2008. i listopada 2009. godine, somalski su pirati izveli 324 napada, za razliku od 194 napada u godini prije. Diljem svijeta somalski su gusari oteli 35 od 37 brodova, te 587 članova posade.

Somalska vlada obećala je boriti se protiv piratstva, ali budući da nema nikakvu stvarnu vlast, to je teško za očekivati. Svi se slažu da bi se na kraj piratima moglo stati samo ako se u Somaliju uvede red, što je teško da će se dogoditi u bližoj budućnosti.

Pročitajte više