Sonda Beagle-2 počela se spuštati prema Marsu

ZAVRŠNA faza europske misije na Mars počela je u petak kad je robotsonda Beagle2 uspješno izbačena i počela se spuštati prema Marsovoj površini, objavila je europska svemirska agencija (ESA) u Parizu.

Signal za oslobađanje sonde od matičnoga broda poslan je u 09.31 iz kontrolnoga centra ESA u Darmstadtu, gdje se nekoliko sati sa zebnjom čekala potvrda da je operacija uspješno izvedena.

Predviđeno je da Beagle-2 sleti na Mars za šest dana, na Božić. Na Marsovu će tlu robot tražiti tragove vode i neki dokaz da je na tom planetu moguć život.

Raketa Mars Express, koja je ponijela sondu Beagle-2, lansirana je 2. lipnja, a završi li sve dobro, bit će to prvi europski posjet nekom planetu Sunčeva sustava.

Uz upotrebu tehnologije korištene za neuspješne misije Mars 96 i ESA-ine planirane misije Rosetta, sonda će pokušati odgovoriti na pitanja o geologiji, atmosferi, površini i povijesti vode na Marsu.

Budući da Beagle-2 nema vlastiti pogon, tebalo ga je navesti u putanju koja će mu omogućiti da dođe do odredišta na Crvenom planetu, a to je jedana ravan bazen nazvan Isidis Planitia.

Čim se robot težak 70 kilograma padobranom spusti na površinu, rastvorit će se solarne ploče koje će skupljati sunčevu energiju i puniti akumulator koji će za trajanja misije davati pogon sondi i njezinim eksperimentima.

Zatim će sonda aktivirati robotsku ruku opremljenu tzv. PAW-om, (Position Activated Workbench) u kojem će se izvesti većina pokusa.

Prva zadaća PAW-a bit će fotografiranje okoliša.

Pročitajte više